Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj fordømte på onsdag det han beskrev som systematisk korrupsjon i medisinske unntak for folk som kun vil unngå militærtjeneste, og sa at systemet var utsatt for bestikkelser og masseflukt til utlandet.

Ukraina hevder de har gjort kampen mot korrupsjon til en prioritet mens de fortsetter sin motoffensiv 18 måneder inn i Russlands invasjon. Å utrydde korrupsjon er også en viktig del av landets innsats for å bli medlem av Den europeiske union, skriver Reuters.

Zelenskyj sa at det nasjonale sikkerhets- og forsvarsrådet hadde vurdert data som viser omfanget av falske unntak, korrupsjon og flukt til utlandet siden invasjonen i februar 2022. Etterforskningen av tvilsomme medisinske unntak pågår fremdeles, sa han.

– Det er eksempler på regioner der antall unntak fra militærtjeneste på grunnlag av medisinske kommisjonsbeslutninger har økt til det tidobbelte siden februar i fjor, sa Zelenskyj i sin daglige kveldsvideo.

– Det er helt klart hva for slags beslutninger dette er. Korrupte beslutninger, tordnet han.

Korrupsjon i Ukraina: Zelenskyj har sparket alle regionale sjefer for rekruttering

Zelenskyj sa at etterforskningen hadde avslørt korrupsjonspraksis i forskjellige regioner og blant tjenestemenn i forskjellige stillinger, og involverte bestikkelser som varierte fra 3000 til 15.000 dollar.

Zelenskyj sa at det var nødvendig med en separat analyse for å fastslå antall personer som hadde flyktet til utlandet, hovedsakelig basert på beslutninger fra medisinske kommisjoner.

– Vi snakker om minst tusenvis av personer, sa han.

Zelenskyj avsatte tidligere denne måneden alle lederne for Ukrainas regionale vernepliktssentre.

Han sa at mer enn 100 straffesaker hadde blitt åpnet som en del av en bred etterforskning som ble igangsatt etter en korrupsjonsskandale ved et vernepliktskontor i den sørlige Odesa-regionen forrige måned.

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.