Landsbyen Kuzhenkino er sentrum for spekulasjonene om den russiske leiesoldatgruppen Wagners leder Yevgeny Prigozhins og ni andres død.

Sprengladning i landingsstellet

Flyet styrtet onsdag nær Kuzhenkino på vei fra Moskva til St. Petersburg. Alle ti ombord omkom: syv passasjerer og tre medlemmer av besetningen.

Beboere i landsbyen sa at de hørte en smell og så flyet spinne mot bakken.

Det er ikke kommet noen offisiell kommentar fra Kreml eller det russiske forsvarsdepartementet om Prigozhins skjebne, men Gray Zone, en Telegram-kanal knyttet til Wagner-gruppen, har erklært ham død. De skriver at det sannsynligvis var plassert en sprengladning i landingsstellet.

Hørte en eksplosjon

Vitaly Stepenok, 72, som bor i Kuzhenkino så flyet styrte: 

– Jeg hørte et brak eller en eksplosjon. Efter en eksplosjon på bakkenivå vil du normalt høre et ekko, men det var bare en smell og da jeg så opp kunne jeg se hvit røyk. En vinge fløy i én retning og flykroppen gikk slik, sa han og viste med armene hvordan flyet gled ned mot bakken på den ene vingen: 

– Det stupte ikke, det gled.

Video fra Infobae

Gray Zone skriver at en førende teori er at en eksplosiv enhet var plassert i landingsstellet på Prigozhins fly: 

– Ifølge foreløbige data fant eksplosionen sted i landingsstellet. Vingen ble revet av og rammet stabilisatoren. Det fikk flyet til først å vinne høyde for derefter å gå i spinn mot bakken. På grunn av en eksplosiv trykkavlastning mistet alle ombordværende øyeblikkelig bevisstheten og pilotene var ute av stand til å rapportere hva som var skjedd. Under alle omstendigheter var det umulig å nødlande uten vingen og stabilisatoren.

Wagner-gruppens fly på vei mot bakken. Telegram

Også Valery Chekalov og stifteren av Wagner-gruppen Dmitry Utkin, sto på passasjerlisten for privatjeten Embraer Legacy 600. Chekalov var ansvarlig for forsyninger og logistikk. Han var mannen som gjorde det mulig for selskapet å flytte tusenvis av mennesker hurtig fra et land i Afrika til et annet under presserende oppdrag.

– Det er bedre å dø som helt enn å leve som kujon. For fanden, gutter, bare ta meg ned allerede, det er alt. Det skjebnen har bestemt kan man ikke unngå… Yevgeny Prigozhin i et intervju

En Wagner-kriger kunne ikke holde tårene tilbake ved et spontant minnesmerke i Novosibirsk. Video fra Telegram


Wagner-gruppens fly. Foto: Anna Zvereva, Wikimedia Commons

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.