Tillitsbarometeret måler folkets tillit til blant annet Stortinget og regjeringen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

For Støre- regjeringen går det nedover med tilliten blant velgerne. Andelen som gir uttrykk for tillit, synker fra allerede nokså svake 61 prosent i fjor til 59 i år.

Den rødgrønne Støre-regjeringen ligger nå 10 prosentpoeng under det Solberg-regjeringen fikk i 2020, i en måling foretatt av det såkalte Tillitsbarometeret.

Her måles den allmenne tilliten til ulike samfunnsinstitusjoner. NTB melder om årets undersøkelse.

For nettopp regjeringen er dette lite oppløftende lesning.

Statsminister Støre og hans mannskap må se seg slått på tillits-rankingen av både mediene og kommunepolitikere.

Bare de politiske partiene og sosiale medier får dårligere karakter – med tillit fra henholdsvis 48 og 11 prosent av de spurte.

Tilliten til regjeringen er en kategori som har svingt en del i de seks årene Tillitsbarometeret er gjennomført. Andelen var nede på 50 prosent i 2019, før den steg kraftig under pandemi-årene, for så å synke igjen.

Fanget ikke opp sommerens avganger

De reelle tallene per i dag kan være enda dårligere enn det denne undersøkelsen viser. For undersøkelsen ble foretatt i begynnelsen av juni, og fant dermed sted før noen av sommerens politiske skandaler.

Svarene som undersøkelsen baserer seg på, ble tatt opp før kunnskapsminister Tonje Brennas inhabilitetssak ble kjent, før statsrådene Anette Trettebergstuen og Ola Borten Moe gikk av.

Disse sakene bidro neppe til å styrke folkets tillit til regjeringen.

Rådgiver Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse, som står bak Tillitsbarometeret, mener man kan ha det i bakhodet når man leser tallene. Om sakene vil ha noe å si for folks tillit, kan han vanskelig si noe om.

– Vi har jo ikke noen tall å legge fram som fanger opp dette. Men all teori tilsier at det ikke ville innvirke positivt, sier han til NTB.

Ideelle organisasjoner på topp

Fortsatt er det norske ideelle organisasjoner som oppnår høyest tillit. Til sammen 87 prosent av de spurte gir organisasjonene karakteren 6 eller bedre. Arbeidstakerorganisasjonene kommer på andreplass, med oppslutning fra 73 prosent av de spurte.

Deretter følger Stortinget, før arbeidsgiverorganisasjonene (67 prosent) og norske medier (64 prosent). Mediene har en liten tilbakegang fra i fjor, men ligger på samme nivå som for to år siden.

– Et viktig funn i denne undersøkelsen, nå som den har gått over noen år, er at det fortsatt er ganske stabilt høy tillit til Stortinget og de andre demokratiske institusjonene, kommenterer stortingspresident Gharahkhani (Ap).

– Storting og regjering viktige for demokratiet

Tillitsbarometeret undersøker også hvilke institusjoner og aktører folk mener er viktige for demokratiet. Her får Stortinget støtte hos 92 prosent av de spurte, mens regjeringen får tommel opp fra 88 prosent. Begge øker noe fra i fjor.

83 prosent mener kommunestyret i hjemkommunen er viktig for demokratiet, mens de politiske partiene får 79 prosent.

Både de redaksjonsstyrte mediene og sosiale medier går litt tilbake i år. Tradisjonelle medier – aviser, radio og TV – er viktige for demokratiet, ifølge 78 prosent. Sosiale medier anses som viktig blant 32 prosent av de spurte.

Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 31. mai til 15. juni. Den ble gjennomført som telefonintervju, og 1000 personer ble intervjuet. Feilmarginen angis å være 1,5-3 prosentpoeng for hovedfrekvensene, men er større for undergruppene.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.