Delegasjoner fra Vietnam og Kina i et møte i Beijing tidligere i sommer. Foto: Greg Baker/Pool Photo via AP

Vietnam skal overholde ett Kina-politikken og kommer ikke til å ha noen offisiell kontakt med Taiwan, sier landets viseutenriksminister.

Uttalelsen ble viderebrakt av det kinesiske utenriksdepartementet fredag etter at Kinas assisterende utenriksminister Nong Rong møtte Vietnams viseutenriksminister Nguyen Minh Vu.

NTB-Reuters melder om saken.

Under møtet, som ble holdt torsdag, utvekslet partene synspunkter innen internasjonale og regionale saker av felles betydning, og man luftet felles bekymringer.

De to landene er enige om å bedre kommunikasjonen seg imellom, og ivareta felles interesser, står det i uttalelsen.

Vietnam bøyer nakken 

Dermed føyer også Vietnam seg lydig Kinas diktat for hvordan andre land skal opptre i utenrikspolitikken.

Kina har fått det for seg at de har en rett til å bestemme hvem andre nasjoner skal ha kontakt med, og gjennom politisk og   økonomisk samt andre maktmidler, er dette faktisk blitt akseptert av en rekke land.

Også Norge har bøyd seg for dette, og lovet å ikke kritisere Kina.

 Kina fikk vietnamesisk juling i 1979

Vietnam og Kina har tidligere hatt en temmelig anstrengt forhold, etter at Kina i 1979 angrep nabolandet Vietnam med en styrke på 80.000 soldater. Dette førte til en kort og intens krig, der Kina ble ettertrykkelig slått.

Den gang var imidlertid Kinas militære styrker dårlig organiserte og utdannet, mens Vietnams styrker var herdet og godt organiserte etter langvarig krig mot Sør-Vietnam og USA.

I dag er det militære styrkeforholdet mellom de to landene en del endret, da Kina har bedrevet massiv opprustning gjennom lang tid, mens Vietnam har vært mer fokusert på landets økonomiske utvikling.

Vietnam vil ri to hester

Tidligere denne uken sa USAs president Joe Biden at han snart skal dra til Vietnam. Document omtalte saken, se under.

Vietnam ønsker å bedre forholdet til USA og bli et partnerland, opplyste Biden tirsdag.

Et ønske om blomstrende partner-relasjoner med USA kan bli problematisk, dersom Vietnam samtidig vil være lydig  undersått for regimet i Beijing.

Hvor dypt Vietnam kan bøye seg for Kina, og samtidig være partner med USA, blir utvilsomt et krevende tema på det kommende møtet med president Biden.

Men USAs nåværende president har heller ikke markert seg med noen sterk hånd i utenrikspolitikken, mange vil si at han tvert imot har vært gjennomgående utydelig og vaklende.

Med diplomatisk list i god asiatisk tradisjon er det derfor ikke umulig at Vietnam spiller USA trill rundt, og kan gå videre med gode relasjoner til både Kina og USA fremover.

Les også:     

Biden drar til Vietnam

 Bestill fra Document i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Se utvalget: 

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.