NTB

Fredag var kongeparet på besøk i Mjøndalen, et av områdene som er rammet av ekstremværet Hans. Kong Harald takket de som er involvert i bekjempelsen av uværet.

Mjøndalen i Buskerud er blant områdene som er rammet av flommen i forbindelse med uværet Hans, som i de siste dagene har herjet flere steder i Norge.

Fredag ettermiddag besøkte kongeparet tettstedet, blant annet for å møte lokalbefolkningen og personell som jobber på stedet.

Klimaendringer

– Vi blir bedre til å ta sånt vær. Vi har alltid vært ganske gode på ekstremvær, for dette er vi på sett og vis vant til. Men det er klart, dette var jo virkelig ekstremt, sa kong Harald til den fremmøtte pressen nede ved Drammenselva.

Han pekte på klimaendringene som årsak til ekstremværet.

Kongeparet hadde først, sammen med blant annet statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og Viken og ordfører Monica Myrvold Berg i Drammen kommune, fått en oppdatering om situasjonen fra direktør Kjetil Lund i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Jeg trodde ikke det skulle bli så ille som det ble, det må jeg innrømme. Det kom etter hvert, når man fikk se bilder fra området, sa kongen om uværet.

Mjøndalen er del av Drammen kommune, og ligger på sørsiden av Drammenselva.

– Tusen takk, alle sammen

– Jeg tror vi må vente noen dager og se før man kan trekke et lettelsens sukk, sa dronning Sonja.

– Alt dette skal ut i havet, og det skal gjennom noen steder, og det kan være ganske avgjørende for de som bor langs elvebreddene, fortsatte hun.

Hun pekte på at det er andre former for naturkatastrofer utover flom, og trakk fram kvikkleire som eksempel. Beredskap er veldig viktig, og det er gledelig å se hvordan skadene nå bekjempes, sa dronningen.

Kongeparet understreket viktigheten av å lære av erfaringene man gjør seg i håndteringen av uværet, og avsluttet besøket med å takke de som er involvert i innsatsen. Dronningen understreket viktigheten av samarbeid mellom dem som deltar.

– Det er ingen liten oppgave som er blitt utført, både av myndigheter og av frivillige organisasjoner og enkeltpersoner. Tusen takk, alle sammen, sa kongen.

– Det er imponerende med alle menneskene som har stått på fra morgen til kveld, natt og dag, for å få dette i sikkerhet, sa Sonja.

Klapp på skulderen

I forkant av kongeparets besøk sa leder Rune Skjolden i Nedre Eiker Røde Kors til NTB at han synes det er veldig hyggelig at kongeparet har lagt turen til Mjøndalen.

– Det er en liten klapp på skulderen til alle frivillige, pluss dem fra kommunen som har vært ute i felt. Det setter vi veldig stor pris på, sa Skjolden.

Fredag er E134 mellom Mjøndalen og Hokksund stengt. I tillegg stenges fylkesvei 2708.

Skjolden fortalte at det har vært veldig hektisk å fylle opp sandsekker for å bekjempe vannføringen, og at han aldri har opplevd de samme vannstandene i Mjøndalen.

– Vi har hatt rundt 60 mann på oppgaven, som har fylt opp i underkant av 6000 sandsekker, sa Røde Kors-lederen.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.