EU ønsker å bli mindre avhengig av kinesiske varer. Men utviklingen går i stikk motsatt retning.

Nye tall fra Eurostat viser at verdien av kinesiske varer som er importert til Europa, nesten har doblet seg fra 2018 til 2022, skriver Financial Times onsdag.

Så langt i år er Kina den suverent største leverandøren av varer til EU.

Skjerpet appetitt

I 2019, da spenningene rundt handel begynte å øke mellom de to økonomiske elefantene, satte EU-myndighetene i Brussel merkelappen «systemisk rival» på Kina.

Men det har ikke dempet europeiske bedrifters appetitt på blant annet kinesisk teknologi, organiske kjemikalier og mineraler.

– Kina har lyktes med å overbevise de største industrilandene til å legge mange egg i den kinesiske kurven. Det er fryktelig vanskelig å få dem ut av denne knipen, sier professor i internasjonal sikkerhet og etterretning John Blaxland ved Australias nasjonale universitet til Financial Times.

«Svimlende» ubalanse

Ifølge EUs handelskommissær Valdis Dombrovskis er det en «svimlende ubalanse» i handelen mellom EU og Kina.

Kina må i langt større grad åpne sine markeder for europeiske varer, mener han.

Det har fått det kinesiske utenriksdepartementet til å reagere. EU burde ikke skylde på Kina, men heve sine egne eksportrestriksjoner, heter det fra en uttalelse fra departementet.

– Kina har aldri bevisst fremmet et handelsoverskudd, sier departementet i uttalelsen.


Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.