Facebook og Instagram-eier Meta Platforms vil bli bøtelagt med 1 million norske kroner per dag for personvernbrudd fra 14. august, opplyste Norges datatilsyn til Reuters på mandag.

Datatilsynet sa 17. juli at selskapet ville bli bøtelagt hvis det ikke adresserte personvernbruddene som tilsynet hadde identifisert.

Meta Platforms svarte ikke umiddelbart på en forespørsel om kommentar.

Datatilsynet har sagt at Meta ikke kan samle inn brukerdata i Norge, som for eksempel brukernes fysiske steder, og bruke det for å målrette annonsering mot dem, kalt adferdsbasert annonsering, en forretningsmodell vanlig blant store teknologiselskaper.

Selskapet hadde frem til 4. august på seg til å bevise for Datatilsynet at det hadde adressert problemet.

– Fra og med neste mandag vil en daglig bot på 1 million kroner begynne å gjelde, sier Tobias Judin, leder for Datatilsynets internasjonale seksjon, til Reuters.

Meta kan få millionbøter for ikke å følge norske personvernregler

Boten vil løpe frem til 3. november. Datatilsynet kan gjøre den permanent ved å henvise sin beslutning til det europeiske personvernrådet, som har makt til å innføre dettte hvis det er enig i Datatilsynets beslutning.

Dette kan også utvide beslutningens geografiske omfang til resten av Europa. Datatilsynet har ennå ikke tatt dette skrittet.

Meta sa forrige uke at de har til hensikt å be brukerne i EU om samtykke før de tillater bedrifter å målrette annonsering basert på hva de ser på tjenestene deres, som for eksempel Facebook og Instagram.

Endringen ble gjort for å imøtekomme regulatoriske krav i regionen og stammer fra en bestemmelse i januar fra Irlands datavernkommissær, Metas ledende EU-regulator, om å revurdere det rettslige grunnlaget for hvordan de målretter annonser.

Norge er ikke medlem av EU, men er en del av det europeiske indre markedet.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.