En mann bivåner en skogbrann ved landsbyen Vati på den greske øya Rhodos den 25. juli 2023. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB.

De fleste av de nærmere 700 brannene som har brutt ut i Hellas de siste ukene, er blitt påsatt av mennesker, sier Vassilis Kikilias, som er den greske regjeringens øverste tjenestemann i saker som vedrører «klimakrisen».

Til tross for varmebølgen som nylig har pågått i Hellas, kunne de fleste av brannene, som skyldes ildspåsettelse eller kriminell uaktsomhet, ha vært unngått, sa Kikilias fredag ifølge The Guardian.

Vassilis Kikilias, the Greek minister of climate crisis and civil protection, told reporters: “During this time 667 fires erupted, that is more than 60 fires a day, almost all over the country. Unfortunately, the majority were ignited by human hand, either by criminal negligence or intent.

Konsentrasjonen av flere branner på enkelte steder peker i retning av at de er blitt anlagt med hensikt, sier den greske regjerings­talsmannen:

Kikilias said that, in certain places, blazes had broken out at numerous points in close proximity at the same time, suggesting the involvement of arsonists intent on spreading fires further.

Kikilias avviser ikke at varmebølgen har spilt en rolle:

He added: “The difference with other years were the weather conditions. Climate change, which yielded a historic and unprecedented heatwave, is here. There were very few days where the extreme weather was not combined with strong winds.”

Brannene i Hellas har krevt tre menneskeliv – to av dem piloter som krasjet mens de deltok i slukkearbeid – og skadet 74 andre, mens 20.000 turister har måttet evakuere hoteller på Rhodos, opplyser The Guardian.

Det globale brente arealet varierte sterkt, men hadde en svakt nedadgående trend i tidsrommet 2003–2015, konstaterer den amerikanske fysikeren Steven E. Koonin i sin bok «Usikker vitenskap», der temaet skogbranner er grundig behandlet i et av kapitlene.

Normaliserte verdier for det globale arealet som rammes av branner hver måned (grå linje), sammen med trenden i disse verdiene (svart linje). Figur hentet fra Koonin, «Usikker vitenskap».

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.