Bystyret i Trondheim vedtok 14.6.2023 et forslag som tildeler personer uten lovlig opphold i Norge og med plikt til å returnere til sine hjemland en rekke rettigheter. Med dette vedtaket får disse personene rett til bolig, hjemmetjeneste og sykehjemsplass.

Bare så det er klart: Dette er personer som saksbehandlingen i UDI og UNE allerede har klarlagt at ikke har noe reelt beskyttelsesbehov. Det er derfor intet mindre enn oppsiktsvekkende at flertallet av de kommunale politikerne i Trondheim forsøker å sabotere at de lovlig fattende vedtakene med hjemsendelse kan settes ut i live.

Flyktningpolitikken er et statlig anliggende og bystyreflertallet setter seg med dette over den stortingsvedtatte strenge og rettferdige flyktningpolitikken.

Pådriveren bak dette er SVs varaordfører Mona Berger. Hun har lenge vært spesielt opptatt av symbolpolitikk for alle slags migranter, slik at det kommer til hinder for gode og rettferdige løsninger for byens befolkning. Nevnte Berger uttaler til Adresseavisen at hun «er stolt», antageligvis over sin egen godhet, og at personene som ikke har opphold med vedtaket får en slags «symbolsk innbyggerstatus» som borgere i Trondheim.

En kunne jo lure på om slike uttalelser er en parodi, men dessverre må vi fortelle leserne at det ikke er det. Berger tilkjennegir videre i det samme intervjuet åpent sitt egentlige anliggende: Å påvirke den nasjonale innvandringspolitikken ved høyprofilert symbolpolitikk i Trondheim. En kan bare tenke seg hva som vil skje hvis hun kommer i rollen som ordfører etter valget!

Slik vi ser det er vedtaket fra 14.6.2023 intet mindre enn en hån mot de av byens innbyggere som venter på bolig, en del av dem har gjort det i årevis. Det er kjent for alle at kommunen har betydelig mangel på boliger, og et hundretalls personer står i kø. Videre er vedtaket opplagt fullstendig urettferdig: Det gir like rettigheter til personer som er lovpålagt å reise fra Norge og trengende nordmenn som gjennom et helt liv har betalt sin skatt og gjort sin plikt. Enda en gang velger Trondheim bystyre å tildele særskilte privilegier til personer som fra en saklig synsvinkel burde stå bakerst i køa. En slik jevnstilling mellom personer uten lovlig opphold og byens egen befolkning er intet annet enn absurd og fornærmende.

Mer allment viser vedtaket den fullstendig manglende politiske viljen som finnes i Trondheim bystyre til å sette byens egen befolkning først. Som kjent handler politikk om prioriteringer. SVs Berger og flertallet i bystyret mener ved dette vedtaket at byens befolkning og norske statsborgere ikke har mer rett til bistand fra sin kommune enn hvilken som helst fremmed person som uten noen rett tilfeldigvis befinner seg i Trondheim.

Norgesdemokratene vil derimot sørge for at personer uten lovlig opphold effektivt sendes ut av Norge så raskt som overhodet mulig. Vi skal ikke være et sosialkontor for alle mulige personer som tilfeldigvis kommer til byen. Å bo i Norge og Trondheim er videre ingen menneskerett. Vår politikk vil selvfølgelig prioritere våre egne innbyggere framfor andre, og legge til rette for at de får det best mulig. En ødsling av ressurser og oppmerksomhet i alle mulige merkelige symbolsaker er kun avsporende og hindrer gode praktiske løsninger.

En ting kan vi være sikre på: For at Trondheim skal evne å løse sine problemer, så må vi sette vår egen befolkning og våre egne interesser først.

 

Øyvind Eikrem, leder og førstekandidat Norgesdemokratene Trondheim

Lars Andresen, uavhengig representant i Trondheim bystyre og nestleder Norgesdemokratene Trondheim

 

Etter utallige purringer fikk forfatterne endelig avslag av Adresseavisen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.