Sveriges justisminister Gunnar Strömmer (M) i samtale med blant andre politimester Max Åkerwall i Stockholm-bydelen Farsta den 11. juni 2023. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB.

Siden årsskiftet har 19 personer blitt skutt og drept i Sverige. Tidligere denne uken ble syv personer skutt i Stor-Stockholm i samme 24-timersperiode, og ifølge politiet blir én person skutt og drept ved et uhell hver måned.

Sveriges justisminister Gunnar Strömmer innkalte til pressekonferanse torsdag morgen, hvor han sa at Sverige er i en «eksepsjonelt alvorlig situasjon». Strömmer melder også at anslagene er at rundt 30.000 personer er del av kriminelle nettverk i Sverige, og at antallet øker på grunn av gjengenes vellykkede rekruttering.

– Det är en hisnande siffra. Sverige sticker ut på ett utomordentligt dramatiskt och mörkt sätt, sa Strömmer.

Ifølge justisministeren er det et lite antall gjengkriminelle som begår de alvorligste forbrytelsene, men at regjeringen nå ønsker å kunne straffeforfølge og dømme de som muliggjør forbrytelsene. For eksempel bør det være mulig å dømme en person som håndterer en kryptert telefon for å forberede en forbrytelse.

– Väldigt många andra är aktiva i brottsligheten på ett mer eller mindre ingående sätt. Det är den här gruppen det här tar sikte på. De faller i dag utanför det straffbara området.

Regjeringen setter derfor i gang en ny utredning med sikte på at flere som deltar i kriminelle nettverk, skal dømmes. 1. oktober i år trer det i kraft endringer i loven som gir myndighetene større muligheter til å bruke skjulte tvangsmidler for å oppdage gjengkriminalitet. For eksempel skal privatpersoner kunne avlyttes uten at det foreligger konkret mistanke om lovbrudd.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.