Sør-Afrikas utenriksminister Neladi Pandor og hennes russiske kollega Sergej Lavrov under BRICS-møtet i Cape Town den 1. juni 2023. Foto: Nardus Engelbrecht / AP / NTB.

BRICS-landene (Brasil, Russland, India, Kina, Sør-Afrika) har bedt sin egen Shanghai-baserte utviklings­bank utrede hvordan en felles­valuta kunne fungere, sa Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor til pressen etter BRICS-møtet torsdag.

En av hensiktene med en fellesvaluta for BRICS-gruppen ville også være å beskytte medlemslandene mot sanksjonene som er innført mot Russland på grunn av Ukraina-krigen, opplyser Bloomberg.

Valutaplanene føyer seg inn i ambisjonene BRICS har om å utfordre USA:

The foreign ministers of Brazil, Russia, India, China and South Africa convened in Cape Town earlier Thursday to discuss how the bloc can win greater global influence and to challenge the US. While they didn’t reach firm conclusions, the use of alternative currencies was among the prominent talking points.

Fellesvalutaen synes å være på et tidlig idéstadium:

Proposals are being considered by officials at the New Development Bank, the Shanghai-based lender created by BRICS nations, and the bloc “will be guided to them as to what the future models might be,” Pandor said, without providing further details.

Et annet viktig tema under møtet var mulige utvidelser av gruppen:

The BRICS ministers were joined by counterparts from countries including Saudi Arabia, the United Arab Emirates, Egypt and Kazakhstan. Also on the agenda was expansion, with more than 20 countries aspiring to join.

Andre interessentland inkluderer Argentina, Algerie og Indonesia.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.