Den eksklusive amerikanske treningskjeden Equinox har blitt beordret til å betale til sammen 11,25 millioner dollar i erstatning og kompensasjon til en av sine tidligere trenere, ei svart kvinne. Advokatene hennes overbeviste en jury i New York om at hun mistet jobben på grunn av rasediskriminering, ikke fordi hun dukket opp for seint på jobb 47 ganger på under ett år.

Under rettssaken bestred ikke Röbynn Europe, 39, påstandene om at hun hadde kommet for seint på arbeid mange ganger. Hun hevdet derimot at andre trenere som også var forsinket, ikke ble straffet. Dette rapporterer The New York Times.

Juryen fant at Europe, en tidligere profesjonell kroppsbygger, hadde blitt utsatt for et fiendtlig arbeidsmiljø og sparket henne ulovlig på grunnlag av både rase og kjønn. En av lederne, Christopher Maltman, skal ha kommet med vulgære kommentarer.

Advokatene hennes hevdet at det faktum at hun kom seint på jobb veldig mange ganger, bare ble brukt som et påskudd for å si henne opp. Egentlig handlet saken om rasisme mot henne som svart kvinne.

Europe fortalte til The New York Times at hun har jobbet som trener siden 2006 og brukt dette til å bli en profesjonell kroppsbygger. Hun beskrev makthaverne i bransjen som overveiende hvite og mannlige, og hevdet at rasisme og sexisme gjennomsyrer treningsbransjen.

Röbynn Europe ble representert under rettssaken av Crumiller, et juridisk firma kjent for å ha en tydelig feministisk profil. På sin nettside skriver de at de vil bekjempe diskriminering, trakassering og overgrep i alle former inntil menn som driver rovdrift på kvinner «har forsvunnet fullstendig fra jordas overflate».

I en uttalelse kalte advokat Susan Crumiller oppførselen til Equinox «forferdelig» og sa at «rettferdigheten seiret». «Dette er ikke bare en seier for vår klient, men for alle svarte kvinner som har lidd under den skadelige kombinasjonen av rasisme og sexisme som altfor ofte tolereres på arbeidsplasser. Vi kunne ikke vært stoltere av Röbynn for hennes ubøyelige besluttsomhet om å holde Equinox ansvarlig for sitt sjofle kvinnehat», uttaler Crumiller.

Juryen som tildelte Röbynn Europe millioner av dollar, var hovedsakelig hvit, men bestod av fem kvinner og tre menn.

Equinox planlegger å anke domstolens avgjørelse.

I skrivende stund tilsvarer 11,25 millioner amerikanske dollar over 126 millioner norske kroner.

Florida: Svart lærer fikk hvite skolebarn til å bøye seg for svarte og opptre som deres slaver

California vurderer å betale erstatning til etterkommere av slaver delstaten aldri har hatt

USA befinner seg i en absurd tidsalder

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.