Hvor en sosial bevegelse begynner er ofte lettere å se enn hvor den slutter. MeToo-bevegelsen begynte i 2017 med avsløringene om Harvey Weinstein. Derfra rullet den ut over hele det vestlige samfunnet.

Skuespilleren Johnny Depp gikk til injuriesøksmål mot sin ekskone Amber Heard for i 2018 i Washington Post å ha hevdet at hun var et offer for vold i hjemmet. Hun navnga ikke Depp, men utfra konteksten var det liten tvil om at hun anklaget Depp for konemishandling.

Det er senere kommet frem at artikkelen i Washington Post ikke var skrevet av Amber Heard, den ble satt sammen av en ansatt i aktivistgruppen ACLU ved navn Robin Shulman etter at Heard lovet å donere 3,5 millioner dollar til aktivistgruppen, penger de aldri mottok.

– Målet var å utnytte MeToo-bevegelsen til å sverte Depp og promotere Heards nye film. Det har kostet Heard hennes rykte og rundt 13 millioner dollar.

Se hele epost-utvekslingen her.

Depp saksøkte Heard for 50 millioner dollar. Heard la inn et motkrav på 100 millioner dollar blant annet med grunnlag i uttalelser advokatene hans hadde kommet med om henne.

Rettssaken varte fra april til begynnelsen av juni og avslørte en rekke nederdrektige detaljer om ekteskapet dem imellom. Depp hevdet at Heard heller hadde misbrukt ham enn omvendt og tilbakeviste at han hadde misbrukt tidligere elskerinner som supermodellen Kate Moss

Onsdag stadfestet juryen at Amber Heard ærekrenket Johnny Depp i artikkelen i The Washington Post. Juryen tilkjente Depp 15 millioner dollar i erstatning. Den offentlige opinionen ser også ut til å ha snudd fra MeToo-æraen og later til å stå på Depps side.

Juryen ga Heard medhold på ett punkt og tildelte henne to millioner dollar i erstatning – mot Depps 15 millioner.

Begrepet MeToo stammer fra advokaten Tarana Burke som inviterte kvinner til å avsløre kjønnsbaserte overgrep i sosiale medier. Etter Johnny Depps seier i injuriesaken mot sin ekskone er det kommet en rekke nekrologer over MeToo-bevegelsen: Æraen der kvinners vitnemål skal telle tyngre enn menns, erklæres over.

PS.: Johnny Depp kommer til Norge i forbindelse med gitarist Jeff Becks konsert på Sentrum Scene i Oslo 24. juni, melder VG.

Les også:

Metoo-kampanjen krevde et sonoffer. Det ble Gaute Drevdal

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.