En iransk domstol har dømt amerikanske myndigheter til å betale 330 millioner dollar i erstatning for påstått involvering i planlegningen av et kupp mot den nyetablerte islamske republikk i 1980.

Gjeninnsette sjahen

Kuppet skal ha blitt planlagt i 1980, ett år efter at det USA-støttede sjah-regimet ble styrtet i 1979. Bak kuppforsøket sto en gruppe offiserer ledet av Saeed Mahdiyoun, en tidligere sjef i det iranske flyvåpen.

Målet var å ta kontroll over militære baser over hele landet, angripe boligene til revolusjonens ledere og gjeninnsette sjahen. 

Flere mennesker ble drept i sammenstøt mellom kuppmakerne og regjeringsstyrkene, og mange ble arrestert.

Ifjor innga slektninger av de som ble drept en juridisk begjæring om erstatning. De anklaget spesifikt USA for å ha «planlagt og utført» kuppet.

Materielle og moralske skader

Retten dømte i deres favør og beordret «den amerikanske regjering til å betale saksøkerne 30 millioner dollar i materielle og moralske skader pluss 300 millioner dollar i strafferettslig erstatning».

Iran har ikke offentliggjort beviser for amerikansk deltagelse i kupplanene.

Teheran og Washington har ikke hatt diplomatiske forbindelser siden efterdønningene av revolusjonen i 1979.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.