Journalisten, forfatteren og redaktør av nettavisen Rappler, filippinske Maria Angelita Ressa som i 2021 ble tildelt Nobels fredspris, sammenligner Facebooks administrerende direktør Mark Zuckerberg med en diktator.

Hvem har størst makt? Duterte eller Zuckerberg?

Ressa sa sist lørdag til BBC sa at Facebook er en trussel mot demokratiet og at brukere av sosiale medier lenkes til plattformen. 

– Den tidligere filippinske president Dutertes fremgang, illiberale ledere og ødeleggelsen av våre institusjoner innenfor seks måneder, fulgte parallelt med at Facebook tilegnet seg makt.


Da Ressa snakket om sin bok «How to stand up to a dictator» som kom i november ifjor, spurte hun: 

– Hvilken diktator snakker jeg om? Hvem har størst makt? (Tidligere) president Duterte på Filippinene eller Mark Zuckerberg på Facebook?

Ressa påpekte at hundre prosent av filippinerne som er på internett, er på Facebook.

– Facebook er vårt internett. Så teknologigigantenes beslutninger, direktørene i disse selskapene, definerer vår verden.

Facebook «partisk mot fakta»

Maria Ressa har også tidligere kritisert Facebook og sagt at den sosiale mediegiganten er «partisk mot fakta».

I 2016 kontaktet Ressa Facebook og la frem detaljer om voldsomme trusler som via Facebook er blitt rettet mot i hovedsak filippinske kvinner som stilte seg kritisk til daværende president Rodrigo Dutertes narkotikakrig.

I 2017 møtte Ressa Mark Zuckerberg og fortalte ham at 97 prosent av filippinerne er på Facebook. Hun inviterte Facebook-sjefen til Filippinene for å «forstå virkningen» av at han hadde ødelagt landet deres. 

– Å vel. Hva gjør de andre tre prosentene, Maria? var Zuckerbergs svar.

 

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.