En ny techboble er på vei, drevet av interessen for kunstig intelligens, AI, skriver Berlingske. Verdien på chipprodusentenes aksjer ruser i været. Det er ingenting mot hva som vil skje hvis Kina tar Taiwan, som produserer 80 prosent av verdens chips.

»Festen er vild, men ikke overraskende. Vi så det samme i forbindelse med it-boblen i starten af 2000erne og techboblen, som bristede i 2021. Nu står vi med en tredje teknologiboble,« fastslår Frank Hvid Petersen, selvstændig investeringsrådgiver og økonomisk kommentator og tidligere mangeårig investeringschef i Nordea, over for Finans.

Aktiekurserne i chipproducenter som Nvidia, TSMC, ASML, AMD og Broadcom er strøget til vejrs. Nvidias markedsværdi steg således på en enkelt dag i sidste uge med 1.276 milliarder kroner.

Hvorfor Vesten har latt en øystat som ligger rett utenfor det kinesiske fastlandet, og som Kina gjør krav på, få en slik dominerende rolle på verdens viktigste marked, er vanskelig å forstå. Men det er et faktum. Hvis Kina skulle ta Taiwan, vil verdens fabrikker knele. Intel og andre bygger nye fabrikker i USA, men det tar tid før produksjonen er online.

https://www.berlingske.dk/business/business-overblik-skraemmende-tegn-paa-ny-it-aktieboble

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.