I januar kunngjorde regjeringen den gigantiske avtalen om å kjøpe artilleriammunisjon fra våpenprodusenten Nammo. Nå anklages regjeringen for å være for treg.

Først kom det en avtale til en verdi av 2,6 milliarder kroner. Så, halvannen måned senere, en til 4,2 milliarder kroner,

Men til tross for at det snart er fire måneder siden regjeringens første kunngjøring, er ingen avtaler klare, skriver Aftenposten.

Ukraina står foran en massiv våroffensiv. De trenger enorme mengder artilleriammunisjon, og her kan den norske leveransen være svært viktig med tanke på utfallet av krigen.

Men ting tar tid. Stortinget må behandle avtalen, og først halvannen måned etter kunngjøringen fikk forsvars- og utenrikskomiteen saken til behandling. Komiteen skal avgi sin innstilling 23. mai, og først 6. juni skal Stortinget behandle den.

Seniorrådgiver Kristine Hellkås Hellesland i Forsvarsdepartementet opplyser til avisen at Stortinget må godkjenne investeringen før endelig avtale med Nammo kan inngås.

Administrerende direktør Vegard Sande i Nammo på Raufoss sier at ingen avtale er klar ennå, men at de står klar til å igangsette produksjonen med en gang avtalen er på plass.

– Nammo er Europas fjerde største ammunisjonsprodusent. Norge, Nato og Ukraina trenger ammunisjonen raskt, sier han.

Både FrPs utenriks- og forsvarspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde og Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen er kritiske til tempoet i saksbehandlingen.

Tybring-Gjedde mener situasjonen er uholdbar, og Elvestuen mener regjeringen er tafatt.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.