En russisk krysser av Slava-klassen utenfor norskekysten, bilde fra 2022. Foto: 333 skvadron, Luftforsvaret / NTB

Forsvaret registrerer økt russisk nærvær i nordområdene, og det er ventet at aktiviteten vil øke i tiden som kommer.

For tiden er det flere russiske marinefartøyer enn vanlig i nordområdene. Dette skaper ekstra aktsomhet i Forsvaret, ikke minst grunnet den generelt spente situasjonen i Europa.

NTB melder om saken.

– Forsvaret følger aktiviteten nøye, og dette gjør vi kontinuerlig sammen med våre allierte. Vi er kjent med aktiviteten og har et godt bilde på hva som skjer utenfor kysten vår, skriver Forsvarets operative hovedkvarter i en epost til Nettavisen.

Noe av den økte aktiviteten forklares med at russerne vil markere sin årvisse markering av seiersdagen 9. mai.  Fra Forsvaret beskrives dette som legitim trafikk fra russisk side.

Likevel forventes denne aktiviteten å bli mer merkbar i løpet av mai og juni, noe som gjør at man fra norsk side følger ekstra godt med.

– Fremover forventer vi stor alliert og russisk aktivitet i våre havområder. Russerne seiler lovlig i internasjonalt farvann, men Forsvaret følger med på aktiviteten.

Norge har et nokså begrenset utvalg av marinefartøyer disponibelt til å foreta kontroll og overvåkning i disse områdene.

Dette er ett av de temaene som ble berørt i rapporten fra forsvarskommisjonen som ble lagt frem denne uken, se sak under.

Av de opprinnelig fem norske fregattene, er det nå fire igjen etter Helge Ingstad-forliset. Denne styrken sliter også med og få seilingsdøgn og vedlikeholdsutfordringer, og det er neppe mer enn en til to fregatter disponible.

Den norske U-båtstyrken har tradisjonelt vært en viktig faktor for Forsvaret i disse områdene. Nå er disse noe aldrende, men fortsatt brukbare, ubåtene i ferd med å fases ut. De skal erstattes med fire helt nye fartøyer fra Tyskland.

Samlet sett har den norske marine ikke all verden å stille opp med, og Norge er avhengig av bidrag fra allierte flåteenheter for å ha en tilstrekkelig tilstedeværelse i de nordlige havområdene.

I overvåkingen av Nordsjøen vil også Flyvåpenet spille en rolle.

Les også:     

Forsvarskommisjonen mener Forsvaret trenger 30 milliarder umiddelbart

Bestill fra Document forlag:

Kjøp gode bøker hos oss, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.