NRK har gjennomført et prosjekt sammen med sine søsterkringkastere i Danmark, Sverige og Finland som spør om russiske fartøy i norsk farvann brukes til spionasje. Utfra russisk ønske om å spionere og russisk tilstedeværelse slutter man at russerne allment spionerer. Hvor solide er indikasjonene?

Minst 50 sivile russiske fartøy som trålere, frakteskip, forskningsskip og yachter kan være i bruk av russisk etterretning til spionasje mot kritisk infrastruktur i Norge.

Det viser et prosjekt NRK har gjennomført.

Det siste året har NRK sammen med de nordiske allmennkringkasterne Danmarks Radio (DR), Sveriges Television (SVT) og finske Yle brukt åpne trafikkdata for å kartlegge hvordan russisk skipstrafikk kan bli brukt til spionasje i Norden.

Sjef for Etterretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, sier at dette kan dreie seg om uønsket eller ulovlig etterretning utført på toppen av lovlig aktivitet, som for eksempel fiske.

– Det Russland er interessert i det er jo norsk teknologi, men mest militære disposisjoner, alliert tilstedeværelse og bevegelse. Vi ser dette i forbindelse med allierte øvelser, hvor de tilfeldigvis seiler gjennom, ankrer opp, eller oppholder seg i nærheten. Så følger vi veldig nøye med og ser om det er andre steder de opptrer unormalt, sier Stensønes.

Den russiske ambassadøren skriver til NRK at russiske sjøfolk har rett til å navigere i norsk farvann og avviser at russiske fartøy har gjort noe ulovlig. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.