Året er 2019 og Viktor Orbán er på besøk hos Donald Trump i Det hvite hus. Den ungarske stats­ministeren ønsket nylig den amerikanske eks-presidenten lykke til i kampen mot den pågående retts­forfølgelsen av Trump i New York. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB.

Et internt dokument fra CIA som angivelig er lekket, skal vise at Ungarns stats­minister Viktor Orbán anser USA som en av de tre største motstandene av Ungarns regjerings­parti Fidesz.

Orbán uttalelse skal ha skjedd under et møte i Fidesz, opplyser Wall Street Journal.

Evalueringen av Orbán fra den føderale amerikanske utenlands­etterretningen var et av de mange dokumentene knyttet til krigen i Ukraina som nylig ble lekket, skriver den amerikanske avisen.

The CIA intelligence update, dated March 2, said Mr. Orban’s inclusion of the U.S. as a top adversary in a Feb. 22 political-strategy meeting “constitutes an escalation of the level of anti-American rhetoric.” The note listed the U.S. Embassy as the source for the information, raising the possibility of U.S. monitoring of the ruling-party meeting.

Ungarn har ikke kommentert påstanden om Orbán offisielt. Wall Street Journal har ikke lyktes i å finne ut om dokumentene er ekte, men kommenterer at detaljnivået gjør det plausibelt.

Den ungarske regjeringen har ikke fulgt andre vestlige lands linje for maksimal isolasjon av Russland etter utbruddet av Ukraina-krigen, og det er således en nærliggende hypotese at ekte eller uekte dokumenter er gjenstand for styrte, politisk motiverte lekkasjer på Ungarns bekostning til pressen.

Regjerings­vennlige kilder i Ungarn bekrefter imidlertid at Orbán har ordlagt seg i slike vendinger, men at det var Biden-administrasjonen og ikke USA som sådan han siktet til da han brukte ordet «motstander», melder den italienske allmenn­kringkasteren RAI.

«I Fidesz fryktet man at USAs regjering på en eller annen måte ville påvirke valget.»

Det er velkjent at CIA påvirket da Italia i 1948 holdt det første valget etter andre verdenskrig. Organisasjonen finansierte kristelig-demokratene og diskrediterte kommunistene for å hindre at Italia skulle havne innenfor Sovjetunionens innflytelses­sfære i den kalde krigen. Kristelig-demokratene vant da også valget med litt under 50 prosent av stemmene.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.