Petter Stordalen finner håp av å lese om «conscious quitting.» Han synes det er flott at millenials er opptatt av at arbeidsplassen harmonerer med deres egne verdier.

Hotellkongen går altså full woke i et innlegg i Nettavisen. Man vet ikke om man skal le og gråte.

Sist uke kom jeg over en artikkel som tar for seg fenomenet «conscious quitting».

Stordalen blir inspirert av unge i USA, som er villige til å si opp jobben hvis ikke arbeidsgiveren er woke nok.

I en tid der økonomien er strammere for mange, er dette interessant å lese.

Vel, også jeg finner dette interessant, men av andre grunner enn Stordalen. For dette viser hvordan woke er i ferd med å rasere økonomien i den vestlige sivilisasjonen.

Hva slags verdier er det de unge amerikanerne er opptatt av? You guessed it: klima, mangfold og sosial rettferdighet.

Dette er nokså nært beslektet til disse akronymene som forpester selskaper over hele verden: DEI (Diversity, Equity, Inclusion) og ESG (Environmental, Social, Governance).

Stordalens hotellkjede Nordic Choice bruker et eget begrep på dette: We Care.

WeCare 2019 er en årsrapport som tar et dypdykk i Nordic Choice Hotels bærekraftighetsarbeid. Her kan du lese om våre målsetninger og resultat innenfor fokusområdene etisk handel, mangfold, lokalt samfunnsansvar, globalt samfunnsansvar, miljøvennlig hotelldrift og bærekraftig mat.

Hvem tror egentlig på at Stordalen bryr seg? De oppfordrer oss til å ikke bytte håndklær for å redde miljøet. I praksis betyr det at hotellene sparer masse penger på å slippe noen vaskemaskiner.

Må tas på alvor

Dette må også norske arbeidsgivere ta på alvor, selv om ikke undersøkelsen sier noe om Norge, mener Stordalen.

Men at unge, særlig Millennials (født mellom 1980 og slutten av 90-tallet) og Generasjon-Z (født mellom slutten av 90-tallet og 2010) vil stille strengere krav til arbeidsgivers verdier og CSR-arbeid, tror jeg vi kan komme til å se også her på berget.

Corporate Social Responsibility (CSR) innebærer å ta ansvar utover det å skape økonomiske verdier for aksjonærene.

Dette er «stakeholder capitalism», som er en av Bond-skurken Klaus Schwabs kjepphester. The Great Reset, remember?

The Great Reset: Demokratiets undergang?

Stordalen anbefaler unge mennesker å slutte i jobben hvis sjefen din eller virksomheten ikke deler deres verdier. Dette er Stordalens håp.

Jeg blir faktisk håpefull av å lese om conscious quitting. Jeg tror unge som blir voksne i dag, ser at en verden som preges av økt polarisering og autoritære regimer må møtes med andre verdier.

Dette er rett og slett idioti på høyt nivå. For det første: En bedrift skal ha ett eneste mål, og det er å skape verdier for sine aksjonærer, innenfor lover og regler. Trygge arbeidsplasser og et godt arbeidsmiljø er virkemidler, ikke et mål i seg selv.

Verdier om klima og LBGTQ-ideologi er totalt uinteressant, og unge arbeidstagere som fokuserer på slike ting i stedet for å gjøre en god jobb bør ikke slutte, de bør få sparken.

De autoritære regimene har overtatt de vestlige demokratiene. Spesielt USA, men også her hjemme har folket mistet sin innflytelse, og EU har vel fem presidenter som ingen vanlige folk har stemt på.

Dessuten er det nettopp disse idéene som virkelig skaper splittelse, slik vi har sett et ferskt eksempel på ved at store selskaper i USA bruker en mann for å fremme kvinner.

Kid Rock dro fram rifla da ølprodusent innledet samarbeid med transe

Nå har også Nike valgt Dylan Mulvaney som frongtfigur for Nike Woman sportsklær. Det er så latterlig at Stordalen sikkert er entusiastisk.

Det er ikke tidligere OL-medaljevinner i svømming, Sharron Davies.

– The ad feels like a parody of what women are.

Kun én prosent av sponsormidlene går til kvinner, og nå skal deler av disse midlene konfiskeres av menn. Davies er ikke imponert.

– Dylan is advertising sports bras when there’s nothing to put in the sports bra, when actually it’s really important women get proper support when they do sport. It just doesn’t make sense.

Nike reduserte sponsingen av Allyson Felix med 70 prosent. Årsak? Hun ble gravid. Felix er mørkhudet og har 10 OL-medaljer. Flere andre kvinnelige atleter ble utsatt for noe lignende da de ble gravide.

Dylan Mulvaney kan jo ikke bli gravid, siden han er en mann.

Er dette verdiene som Stordalen vil inkludere?

Tiden er moden for at flere bedriftseiere må jobbe for en mer ansvarlig og bærekraftig kapitalisme.

Vel, Stordalen: Dette fokuset på alt annet enn lønnsomme bedrifter, som klarer seg uten «bærekraftige» klimasubsidier, er nettopp årsaken til at vår økonomi beveger seg mot stupet.

Hykleriet er også tilstede, siden Stordalen faktisk kjøpte opp Ving i 2019, et selskap som lever av å sende folk med fly til Syden. Mens han var gift med Gunhild, så var ferie med privatfly til sydhavsøyer helt kosher. I 2021 benyttet han privatfly ved 230 anledninger, samtidig som han hyllet Greta Thunberg.

Man mistenker at Stordalen følger sin ekskones råd når det gjelder kosthold, og derfor har mistet forstanden.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.