Bernt G. Apeland. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sjefen for næringslivsorganisasjonen Virke, Bernt G. Apeland, advarer foran årets lønnsoppgjør og ber om moderasjon.

Ifølge Virke-sjef Bernt G. Apeland er dette langt fra noe år der det bør gis rause lønnspåslag i næringslivet.

– Dette er ikke året for en stor lønnsfest, sier Apeland til E24.

NTB melder om saken.

Han har forståelse for et krav om økt kjøpekraft, men sier at Virke er bekymret for et oppgjør som kan ramme den økonomiske bæreevnen til de mange virksomhetene som nå sliter.

Faktorer som høye strøm- og drivstoffpriser og sterk prisstigning har tæret på økonomien og lønnsomheten i mange bedrifter.

– Derfor sier vi at det er behov for et moderat oppgjør, og et oppgjør som tar hensyn til bærekraften i de ulike bransjene, uttrykker Apeland.

Noen bedrifter og bransjer sliter mer enn andre. Apeland mener derfor at det blir feil med et oppgjør som ikke tar hensyn til slike forskjeller.

Den store variasjonen i de ulike bransjene gjør at Virke-sjefen tar til orde for at frontfagsmodellen kan settes til side.

– Som utgangspunkt legger vi i Virke alltid frontfaget til grunn. Men i år er det ikke nødvendigvis bærekraftig å følge frontfaget alle steder. Det kan bli for romslig for enkelte av våre bransjer.

Virke organiserer og representerer mer enn 25.000 virksomheter og over 300.000 ansatte i Norge.

Mange vil påpeke at denne typen ønsker om moderasjon og advarsler om bedrifters økonomiske tåleevne, er velkjente toner fra arbeidsgiversiden forut for lønnsoppgjør.

Utspillet fra Virke har så langt ikke blitt kommentert fra arbeidstakerorganisasjonene, men de færreste tror dette i utgangspunktet vil bli særlig positivt mottatt.

 

Bestill fra Document: 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp flere bøker fra Document, se utvalget:

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.