Skjermdump, Dagsavisen.

– Dette var nok et smart trekk, fastslår Dagsavisens kommentator Synnøve Vereide Trampe (27) i et forsøk på en analyse av SVs nestledervalg.

Både ingressen og førstesidehenvisningen lyder slik: «Feministen i hijab vant over den hvite middelaldrende mannen i SVs nestlederduell.» Så dette er selve essensen.

Hvorfor det ikke står «Den brune, unge kvinnen vant over den hvite, middelaldrende mannen», kan man jo filosofere over.

I en tid hvor ordet woke ligger på alles lepper, er det ikke helt overraskende at raddis-partiet SV vektlegger mangfold tyngre enn erfaring.

Etter å ha lest avsnittet tre ganger, demret det: Trampe (27) ser woke som noe positivt! Akkurat. Der falt brikkene på plass.

For, litt satt på spissen, så var det nok dette som skjedde da landsmøtet valgte norsk-somalieren over trønderen. Men det kan være et smart trekk.

Kjempesmart. For, som Trampe (27) skriver:

Ved å løfte en minoritetskvinne opp i ledelsen, kan SV fri mer direkte til en velgergruppe i vekst. Vi vet at innvandrere i stor grad stemmer på partiene til venstre for den politiske midtstreken – men i dag stemmer mange av dem Arbeiderpartiet.

Dette er fremtiden: Ethvert parti må rekruttere politikere fra alle etniske minoriteter. Bare slik kan man sanke klanens stemmer. Genialt. Representativt demokrati my ass. (Excuse my French)

Trampe (27) forklarer hvorfor Marian (hun er på fornavn) er det beste valget:

De som tok til orde for Haltbrekken som ny nestleder, la vekt på «solid organisatorisk kompetanse og kapasitet, med både ledererfaring og erfaring med forhandlinger». Trønderen er dessuten miljø-veteran, og ikke minst: SVs utpekte strømkrise-talsperson.

I beskrivelsen av Marian lå fokuset mest på hennes oppvekst og bakgrunn. Marian er «Oslo-jenta fra Stovner» og «et resultat av solidaritet og antirasisme». Hun er også den første innvalgte på Stortinget med afrikansk bakgrunn.

Ja, hva er vel organisatorisk kompetanse og kapasitet, ledererfaring og erfaring med forhandlinger, mot oppvekst på Stovner og i Afrika? Det er jo en no-brainer!

I hvert fall for SVs landsmøtedelegater.

Og – lo and behold! – Marian er også SVs første minoritetsperson i ledelsen! Eller, hvordan var nå dette igjen …

Nå er hun også den første minoritetspersonen som er nestleder eller leder i SV (hvis man ser bort fra jødiske Theo Koritzinsky, som var leder på 80-tallet).

Eh …. hvis man ser bort fra Koritzinsky ..? Ja, selvsagt: Han er jøde, så han teller ikke. Den slags mangfold er helt uinteressant.
Det eneste som betyr noe, er pigment. Melanin. Dess mørkere, dess bedre.

Er det ikke flott?! Dette er venstresiden, dere! Du vet, de aller mest rettroende i antirasist-kirken.

De skriftlærde. Hyklerne.

 

Først publisert på Øyvind Thuestads facebookside.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.