ESB-sjef Christine Lagarde. Foto: Arne Dedert / DPA via AP / NTB.

Som varslet hevet den europeiske sentralbanken (ESB) renten med 0,5 prosentpoeng til 3,5 prosent. Det skjer til tross for stor uro på finansmarkedet.

Flere var på forhånd usikre på om ESB ville gjennomføre rentehevingen i lys av bankkollapsene i USA og problemene til storbanken Credit Suisse.

Målet med den siste tidens rentehevinger har vært å få bukt med prisveksten, noe som er ESBs hovedoppgave. Samtidig har banken også ansvar for finansiell stabilitet. Dermed må ESB-sjef Christine Lagarde balansere innstrammingene slik at økt rente ikke nører opp under det som allerede ligner en begynnende finanskrise.

– Banksektoren i eurosonen er motstandsdyktig, med sterke kapital- og likviditetsposisjoner, skriver ESB i en uttalelse.

Samtidig sier den at ESB «følger nøye med på spenninger i markedet og står klar for å respondere med nødvendige tiltak for å bevare prisstabilitet og finansiell stabilitet i eurosonen».

Det er sjette gang siden juli at ESB hever renten.

Samtidig som ESB kunngjør dobbelthevingen, oppjusterer banken vekstprognosene for eurosonen med 0,5 prosentpoeng til 1 prosent.

ESB forventer at veksten skal ta seg ytterligere opp til 1,6 prosent i både 2024 og 2025. Den økonomiske veksten vil få drahjelp av et robust arbeidsmarked, økt tro på fremtiden og lønnsoppgang, ifølge ESB-økonomene.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.