Livmortransplantasjoner for transkjønnede kvinner som er biologisk født som menn kan snart være mulig. Flere grupper jobber «aktivt» for å gjøre transplantasjoner av livmor til en realitet. Ifølge en artikkel publisert i det medisinske tidsskriftet Fertility and Sterility vil den første slike prosedyren sannsynligvis skje «innen de neste årene».

Hvis de anatomiske utfordringene hos transkjønnede kvinner kan overvinnes, noe kirurger har sagt kan være mulig, vil livmortransplantasjoner gjøre det mulig for transpersoner født som menn å selv føde barn. Babyen vil da bli født med keisersnitt. I noen tilfeller kan donorlivmor komme fra en transkjønnet mann, altså en person som er født kvinne men som går over til å være en mann og ikke lenger ønsker å ha livmor.

Andre har skissert et hypotetisk, men mulig tilfelle der ei transkjønnet kvinne som gjennomgår en livmortransplantasjon bærer fram et barn unnfanget med hennes egne tidligere frosne sædceller. Dette reiser i så fall etiske og juridiske spørsmål om hvilken foreldretittel denne personen skal ha. Mor, far eller noe annet?

Det ser ut til at livmortransplantasjon hos transkjønnede pasienter snart vil bli en realitet, og derfor må vi på forhånd planlegge for utfordringene som disse foreldrene vil møte. Dette skrev et team fra Temple University Hospitals program for plastisk og rekonstruktiv kirurgi i 2022. De konkluderte med at «avkjønning» av juridisk foreldreskap «kan være den enkleste og mest etiske løsningen».

Saken er kontroversiell. Mens noen hyller livmortransplantasjoner for transpersoner som et medisinsk fremskritt finnes det andre som betrakter dette som et dystopisk biologisk eksperiment. Det er også et spørsmål om ressurser. Av over 8 milliarder mennesker i verden er halvparten, mer enn fire milliarder personer, født med livmor. Er det da riktig bruk av ressurser å transplantere livmor til personer som er født uten dette?

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.