PSTs nettsider lå nede, vel en time torsdag morgen. Feilen ble meldt kl 09:53. Ca kl 11 var sidene igjen i normal drift, uten at PST har gitt noen forklaring på hva årsaken var.

Saken oppdateres!

At landets sikkerhetstjeneste som har all verdens dataekspertise til rådighet opplever slike feil, reiser spørsmålet om PST har blitt utsatt for et sofistikert datangrep. PST vet ennå ikke hva som har skjedd.

Kl 10:15 fikk NTB fått kontakt med PST:

– Vi er klar over at sidene ikke fungerer. Vi undersøker nå hva som er problemet, skriver seniorrådgiver Martin Bernsen i PST i en tekstmelding til NTB.

Nettavisen fikk også fått svar fra PST:

– Vi er ikke blitt varslet om noe som skulle tilsi at nettsiden ikke skulle fungere. Vi må nok undersøke nærmere, sier seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Martin Bernsen, til Nettavisen.

– Er det snakk om et hacking eller DDoS-angrep?

– Det kan jeg ikke fastslå i det hele tatt, sier Bernsen.

Et DDoS-angrep, også kjent som Distributed Denial of Service, forekommer når en server eller et nettverk er rammet av et cyberangrep. Hensikten er å forstyrre den vanlige driften. (Nettavisen)

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik så PSTs nettside ut kl 10:03, torsdag 16. februar. Skjermdump: pst.no

Da Stortinget for andre gang ble rammet av et hackerangrep i mars 2021, sa daværende Stortingspresident Tone W. Trøen (H) dette til NTB:

– Det er større og mer avansert enn det vi opplevde i fjor høst, sier Trøen.

– Dette IT-angrepet hadde potensial til å forstyrre Stortingets parlamentariske prosesser. Jeg vil derfor si at dette er et angrep på vårt demokrati, sier Trøen.

Når nettsidene til landets sikkerhetstjeneste nå er satt ut av drift, kan det forklares med en teknisk svikt, men i disse krigstider er det også tenkelig at en av de institusjonene som skal forsvare borgernes og landets sikkerhet, kan ha blitt hacket.

PST bør snarest mulig komme med en forklaring.

Les også:

Nytt IT-angrep mot Stortinget burde ha vært avverget

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.