Prosjekt etter prosjekt i det offentlige koster milliarder og fungerer likevel ikke. Follobanen er skrekkeksemplet, med nær 37 milliarder over 13 år, som likevel ender med havari etter åtte dagers drift. Bane NOR tar ikke ansvar, men skylder på leverandører.

Så var det Nav med en it-sprekk på 1,6 milliarder.

Samtidig pågår rettssaken etter «Helge Ingstad»s havari til over tre milliarder.

Nå er det en ny it-skandale i helsevesenet. Det er den såkalte Helseplattformen som ikke fungerer som den skal. Også her har milliardene rullet.

12. november ble journalsystemet Helseplattformen, som har kostet 3,8 milliarder kroner, tatt i bruk på St. Olavs hospital i Trondheim. Systemet skulle etter tidligere utsettelser tas i bruk til våren ved andre sykehus i Helse Midt-Norge, men i begynnelsen av januar ble det klart at det ikke vil være mulig.

Aftenposten har regnet ut at det vil koste 835 millioner ekstra å drifte det gamle systemet mens man forsøker å få det nye opp å stå.

Årsakene er blant annet behov for overtidsarbeid og kostnader ved å opprettholde gamle systemer på grunn av problemer med Helseplattformen.

I det gamle Sovjet sa man at staten lot som om den betalte arbeiderne, som på sin side lot som om de arbeidet. Noe lignende ser ut til å bli praksis for flere statlige norske etater: De får oppdrag og later som de utfører dem. Imens ruller milliardene. Er det fordi staten er ufattelig rik at ingen bryr seg? Vi hører ikke at noen må gå.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.