Så langt er nesten femti mennesker omkommet under de massive, folkelige mobiliseringene som krever presidentens avgang og en umiddelbar endring av Perus politiske system.

Tusenvis av peruanere på vei til Lima

I morgentimene idag var tusenvis av peruanere fra aymara- og quechua-samfunnene samt sosiale organisasjoner og fagforeninger, på vei til Lima for å delta i versjon to av Cuatro Suyos, «Marsjen for de fire regioner».

– Tusenvis av mennesker vil ankomme og de vil bli til Dina Boluarte og kongressen går, sa bondelederen Santos Saavedra som sammen med bønder fra Cajamarca, La Libertad og Amazonas ankom Lima lørdag.

– Boluarte må gå

De krever president Dina Boluartes avgang, stengning av kongressen, avholdelse av en grunnlovgivende forsamling og løslatelse av tidligere president Pedro Castillo. 

Castillo ble anklaget for opprør, avsatt og fengslet 7. desember. Etter det har det vært massive protester i store deler av landet. 

Unntakstilstand, 47 døde

Lørdag utvidet Boluarte den månedslange unntakstilstanden i Lima, Cusco, Callao og Puno, og ga militæret tillatelse til å «begrense» de massive protestene. Hun utvidet også portforbudet fra 20.00 til 04.00 i Puno-regionen i ti dager.

Siden 7. desember har brutaliteten til undertrykkelsen etterlatt rundt 47 døde, over 500 skadede og rundt 300 arrestert.

Cuatro Suyos

Den første «Cuatro Suyos» fant sted i 2000 da tusenvis av mennesker fra alle kanter av landet dro mot Lima for å protestere mot gjenvalget av Alberto Fujimori.

På peruansk quechua betyr «Suyo» nasjon og refererer til de administrative oppdelinger som ble brukt på inkaenes tid. Den nuværende bruken av «Suyos» skal symbolisere urbefolkningens motstand mot undertrykkelsen.

Dina Ercilia Boluarte Zegarra 

Dina Boluarte var avsatte president Pedro Castillos visepresident. De tilhører begge El Partido Político Nacional Perú Libre, vanligvis referert til som Peru Libre, et parti i farvannet venstre- til ytterliggående venstre, men det kan mang en gang være utfordrende å tolke sydamerikanske retningsmarkører. Boluarte blir også omtalt som en prinsippløs opportunist.

I sin første tale til kongressen fordømte Boluarte president Castillo og erklærte vilje til å danne en nasjonal enhetsregjering for å løse den politiske krisen. Hun dannet det som mange anser som en teknokratisk regjering ledet av Pedro Angulo Arana, en advokat som sto overfor tretten kriminelle etterforskninger da han i desember 2022 ble utnevnt til statsminister, blant annet misbruk av myndighet, misbruk av offentlig administrasjon, misbruk av offentlig tillit, utpresning, trusler etc.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Mesteren og Margarita her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.