Flere strømbrudd under den siste kuldebølgen i USA har skapt bekymring for påliteligheten til landets strømnett, men den økende muligheten for bevisst sabotasje kan være en større trussel.

Lokale myndigheter i delstaten Washington etterforsker en serie angrep på fire kraftstasjoner i regionen. Tusenvis av innbyggere våknet første juledag uten strøm og angrepene kommer bare uker etter at to transformatorstasjoner i Nord Karolina ble skadet av gjerningsmenn som deaktiverte utstyr med skuddveksling. Rundt 45 000 kunder i det landlige Moore County var uten strøm i flere dager.

Myndighetene i Pierce County, Washington, sa at de ikke hadde noen mistenkte, men var i tidlige stadier av etterforskningen. Elektriske anlegg er ofte utsatt for tyveri da verdifullt kobber og andre materialer har høy svartebørs verdi. Steven Hayward i New York Post spør om det kunne være øko-terrorister som står bak sabotasjen. 

En avdekkende detalje som ble holdt tilbake da nyheten først kom ut var at anlegget hadde mottatt forhåndsvarsel fra føderale politimyndigheter om mulige angrep. I en rapport fra januar konkluderte Department of Homeland Security (DHS) med at ekstremistiske grupper hadde troverdige, spesifikke planer om å sabotere kraftstasjoner. 

Rapporten pekte ikke ut noen spesiell gruppe eller motivasjon, og kunne involvere et spekter av ekstreme ideologier. Ifølge et anslag har det vært mer enn 100 angrep på strømnett i år.

Det er forståelig at FBI er fåmælt om hvilke ekstremist-grupper de har under aktiv overvåking, skriver Hayward, men påpeker at mens Biden-administrasjonen er besatt av høyreekstremisme, kan man ikke unngå å spekulere i om målretting av strømnettet er den nyeste fronten innen øko-terrorisme. FBI og andre offentlige etater har lenge bagatellisert denne denne type innenlandsterror.

Det første tegnet på at USAs elektrisitetsnett kan ha blitt et terrormål, skjedde i 2013, da en skarpskytter deaktiverte en transformatorstasjon sør for San Jose med mer enn hundre skudd fra en rifle. Dette var tydelig planlagt og ikke en spøk eller tilfeldig vandalisme. Skaden tok nesten en måned å reparere.

Øko-fanatikere har en lang historie i USA. For 30 år siden gjorde Earth First sitt inntog ved å borre lange skarpe pigger inn i trær – et bevisst forsøk på å hindre hogst, selv om det ofte resulterte i alvorlige skader på tømmerhoggere når de brukte motorsagen. Andre øko-terrorister som Earth Liberation Front og Animal Liberation Front begikk brannstiftelse mot skisteder og slakterier. 

Besettelsen vi ser blant mange i dag når det gjelder klimaendringer har ført til en økning i irrasjonelle og destruktive offentlige stunts som blokkering av veitrafikk og tog, kasting av maling eller mat på kunstverk i museer, og de som limer sine egne hender og føtter til vegger eller gulv. 

Sabotasje på strømnett er langt alvorligere og speiler handlingene til de radikale miljøaktivistene i Edward Abbeys klassiske roman «The Monkey Wrench Gang» fra 1975.  Grunnleggerne av Earth First sa at Abbeys roman var en av inspirasjonene deres.

Er en ny generasjon monkey-wrenchers nå på scenen, spør Hayward? 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.