Tidligere general Yoav Galant (til venstre foran). Foto: AP Photo/ Moshe Milner, GPO, HO, File 

Israels nye statsminister Benjamin Netanyahu har utnevnt tidligere general Yoav Galant til forsvarsminister. Enkelte kaller Galant en «hauk», andre mener det er nettopp en slik mann landet nå trenger.

Israels nye regjering er mer eller mindre klar, og Israels mange fiender lar kritikken hagle.

Ikke minst kritiseres den påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu for valget av tidligere general Yoav Galant til forsvarsminister. Han er altfor krigersk og «hard i klypa» til å falle i smak hos enkelte.

En del norske medier og politikere ville helst sett at Israel ikke hadde noen forsvarsminister overhodet, og i hvert fall en som de fikk plukke ut.

64 år gamle Galant kan se tilbake på en lang militær karriere og har blant annet vært øverstkommanderende for den israelske hærens sørkommando fra 2005 til 2010, melder NTB-AFP.

Galant hadde kommandoen da israelske styrker var i aksjon mot Gazastripen i desember 2008.

Galant ble senere saksøkt av den israelske fredsorganisasjonen Yesh Gvul som anklaget ham for «grove brudd på folkeretten» i forbindelse med krigføringen. Dette fikk ingen følger for ham.

I 2010 ble Galant opprinnelig utpekt til ny forsvarssjef av Netanyahu, men utnevnelsen ble stanset etter en gransking av visse omstridte eiendomstransaksjoner.

I 2015 kastet Galant seg inn i politikken for Kulanu, et nytt parti som besto av utbrytere fra Netanyahus høyreparti Likud. Han sikret seg en plass i nasjonalforsamlingen og fikk deretter posten som boligminister i den daværende koalisjonsregjeringen.

Siden har han også hatt poster som innvandring-, integrering-, bolig- og utdanningsminister i Netanyahu-regjeringer, og her har han åpenbart gjort en jobb Netanyahu mener er så god at han bør være med også i denne nye regjeringen.

Koalisjonsregjeringen som overtar torsdag, blir av Israels sedvanlige fiender, ikke minst i norske medier, omtalt som «den mest ytterliggående høyreregjeringen i Israels historie».

Enkelte vil mene at den dagen Israel får en regjering diverse palestina-hyllende medier er fornøyde med, da er Israel virkelig ille ute å kjøre.

Les også: 

Et mareritt er over

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.