Saken omfatter i stor grad overgrep begått på nettet. Illustrasjonsfoto: Foto: Annika Byrde / NTB

Det blir en dyster jul for en sogneprest fra Østlandet som er siktet for seksuell omgang med barn. Nå er mannen  varetektsfengslet i fire nye uker, og må sitte inne i julen.

Den siktede mannen ble pågrepet av politiet i august og har vært varetektsfengslet siden. Nå har mannen fått forlenget varetektsfengslingen, skriver NRK.

NTB melder om saken.

Det er en temmelig omfattende sak, med flere ofre. Til nå har fire barn status som fornærmet i saken. Alle er under 16 år, og politiet utelukker ikke at saken har større omfang.

Ifølge Bergensavisen er den arresterte en høyt respektert sogneprest som har det overordnede ansvaret for et prestegjeld på en annen kant av landet enn der de fleste av de aktuelle barna bor.

I tillegg er han siktet for å ha begått en voldtekt på en ti år gammel gutt fra Østlandet. Strafferammen er inntil ti års fengsel.

– Grunnen til at vi har tatt i bruk voldtektsbestemmelsen, er fordi vi mener det ble fremsatt trusler i siktedes kontakt med fornærmede på internett, sier en representant for politiet.

Sognepresten har erkjent de faktiske forhold, men han avviser at han skal ha truet gutten.

Mannen har benyttet seg av tjenester på nettet som det ifølge politiet vil ta tid å komme til bunns i. Det er foretatt et omfattende beslag, og han har ikke forklart seg om alt som politiet sitter inne med av bevismateriale.

Han er i en jobb hvor han har et stort kontaktnett, inkludert kontakt med barn og unge, skriver Bergensavisen.

Politiet fortsetter å etterforske saken, og gjenstår å få en endelig oversikt over omfanget og arten av de overgrep som skal være begått.

Etter pågripelsen har mannen selv erkjent at han har behov for hjelp for noe han beskriver som en slags avhengighet.

Pågripelsen og etterforskningen av sognepresten ble først omtalt av Bergensavisen  (BA) i september i år. Avisen skrev da at politiet ble gjort kjent med saken etter at moren til et av barna oppdaget en mistenkelig pengetransaksjon til datteren.

Det dreide seg om en pengeoverføring til datteren fra presten – angivelig en betaling for et nakenbilde via Snapchat.

Mannen har i politiavhør erkjent de faktiske forhold. Han er også siktet for å ha vært i besittelse av bildemateriale som viser seksuelle overgrep mot barn eller som seksualiserer barn.

I november ble han fratatt retten til å være prest.

Saken anses som en belastning for hele Den norske kirke, og det er spesielt uheldig at den verserer i mediene i forbindelse med julehøytidelighetene.

BA har vært i kontakt med mannens forsvarer. Advokaten ønsker ikke å kommentere saken.

 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.