Høyteknologilandet Norge, med pipesensorer og digitalisering rund baut har en lang vei å gå før alt er i orden. Det viser ikke minst det faktum at fiberkabelen til og i Øst-Finnmark henger godt synlig under bruer langs E6.

NRK Troms og Finnmark har saken.

Skjermdump: NRK

Forsker Åse Gilje Østensen ved Forsvarets høgskole er ikke imponert:

– Jeg vil si at dette er veldig alvorlig. Ikke bare ligger infrastrukturen helt åpent. Denne kabelen vil du kunne sabotere med verktøy kjøpt på nærmeste Jula eller Biltema, sier Kristensen til NRK.

Kabelsystemet og fiberforbindelsene til Øst-Finnmark, den ene på vidda og den andre langs kysten, ble av Telenor karakterisert som en digital motorvei da kablene var ferdigstilt og ble koblet sammen i 2009. Virkeligheten har vist befolkningen i Øst-Finnmark at motorveien i beste fall har standard som en lokal kommunal vei i Norges mest værharde strøk, der vinterstengte veier er regelen.

I flere tilfeller har det vært langvarige og omfattende brudd i sjøkabelen. I et uvær for fem år siden var flere kommuner uten telefon og nettforbindelse. Samtidig var fiskere i havsnød av den grunn uten kommunikasjon. Fiskere holdt derfor på å omkomme på havet. Begge fiberforbindelsene var da ute av drift. (NRK)

Sabotasjefare

Mens daglig leder Odd Levy Harjo i selskapet Ishavslink AS som eier kabelen ikke ser noen fare for datatrafikken, er Østensen rykende uenig:

Et brudd på kabelen vil gjøre det mye vanskeligere å kommunisere, og det vil også kunne skape problemer for beslutningstakere.

– Det vil rett og slett ramme vår situasjonsforståelse i denne delen av landet, sier Åse Gilje Østensen.

Forskeren mener det ikke er noen utopi at Russland kan komme til å bruke sabotasje mot Norge. Hun viser til det som nå skjer i Ukraina.

– Vi får daglig demonstrert at angrep på kommunikasjon og annen infrastruktur er blitt viktig for russerne, i tillegg til ordinær krigføring. Slike kabler blir stadig angrepet.

Fiberkabel henger i løse luften: – Kan saboteres med verktøy fra Biltema (NRK)

Les også:

Kabelbruddet til Svalbard: Mysteriet løst?

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.