Den britiske innenriksministeren bryter loven når hun unnlater å følge opp en anbefalt forhøyning av ukepengene med nesten fem pund til bortimot 60.000 asylsøkere, er High Court Manchester kommet frem til.

Forpliktet til å dekke illegale innvandreres livsopphold

High Court avgjorde fredag at innenriksminister Suella Braverman bryter loven ettersom hun er juridisk forpliktet til å dekke illegale innvandreres grunnleggende livsbehov.

Det ansees som bevist at hun har ignorert råd fra sine embedsmenn gitt i august 2022 og gjentatt i september og november 2022, om å øke den ukentlige økonomiske støtte som utbetales til asylsøkere.

Innenriksministeren er forpliktet til å revidere og sikre at satsen asylsøkere mottar er tilstrekkelig til å dekke grunnleggende behov for livsopphold.

58.148 asylsøkere med eget hushold

58.148 asylsøkere med eget hushold mottar støtte til behov som for eksempel mat og reise. Støttenivået er beregnet å være det minimum som kreves for å overleve i det daglige. De som innkvarteres på hotell med mat inkludert, mottar omtrent åtte pund i uken.

Interne papirer fra det britiske Home Office som ble lagt frem i retten, avslørte at den nuværende satsen på 40,85 pund (ca. 500 kroner) pr. uke ikke lenger er tilstrekkelig til å dekke grunnleggende livsfornødenheter. I lys av inflasjonen må satsen økes med rundt fem pund for å beskytte asylsøkerne mot «nød».

Vanskeligere og vanskeligere å overleve

Saken ble reist av CB, en asylsøker hvis identitet er holdt skjult, skriver The Guardian.

CB sa at hun ikke var i stand til å dekke sine egne og barnas grunnleggende behov med 40,85 pund pr. person. 

– Det blir vanskeligere og vanskeligere å overleve. Selv mangler jeg klær, toalettsaker og mat, alt går med til barna.

Det eksisterer ikke lignende bestemmelser for den innfødte befolkningen.

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.