Foto: Lise Åserud / NTB

Oslo bystyre går nok en gang imot planene til Helse sør-øst om å legge ned Ullevål sykehus. Temperaturen i saken er høy, og en aksjonsgruppe truer staten med søksmål.

Lokale myndigheter i Oslo og ansatte ved Ullevål sykehus har lenge kjempet mot planene om å legge ned det store sykehuset og bygge nytt på Gaustad og Aker.

Nettopp denne typen lokaliseringssaker er blant det som engasjerer befolkningen her i landet mest, spesielt når lokalsamfunn mener seg overkjørt og ignorert av sentrale myndigheter.

I denne saken er nettopp bystyrets og ansattes innvendinger lagt til side, og prosessen med nedlegging og nybygging går videre som planlagt av regjeringen og Helse sør-øst.

Nå forsøker Oslo bystyre nok en gang å stanse disse planene, melder NTB, og siterer NRK i saken.

Det skjedde da Oslos folkevalgte onsdag avga sin høringsuttalelse til utviklingsplanen til Helse sør-øst fram mot 2040, ifølge NRK.

Helse sør-øst ønsker å legge ned Ullevål og heller bygge nye sykehus på Gaustad og Aker.

Oslo kommune har lenge vært imot denne ideen,  og kritikken denne gangen går særlig på at kapasiteten ved de nye sykehusene blir for dårlig,

Det påpekes også at en rekke oppgaver er planlagt overført til Oslo kommune, uten at konsekvensene er godt nok utredet.

Bystyret er også skeptisk til at Helse sør-øst legger opp til mer bruk av «hjemmesykehus» og er bekymret over at pengebruken vil gjøre at andre investeringsprosjekter i helseregionen blir utsatt.

Styret i Helse sør-øst tar endelig stilling til de omstridte sykehusplanene i Oslo fredag.

Samtidig melder Folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus at de vil gå til søksmål mot staten på grunn av planene om å legge ned Ullevål sykehus og erstatte det med nye sykehus på Gaustad og Aker.

– Det har ikke vært utredet noen alternativer til denne planen i det hele tatt, heller ingen miljøvurdering. Vi ønsker derfor å stoppe disse planene i sin helhet og ønsker å beholde sykehusdrift på Ullevål, sier aksjonens leder Lene Haug.

Styret i Helse sør-øst mener på sin side at alternativet med å beholde Ullevål sykehus er godt nok belyst.

Les også: 

Jan Bøhler (Sp) stiller ultimatum om Ullevål sykehus

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.