Regjeringen og opposisjonen i Venezuela inngikk lørdag en sosial avtale som Norge var tilrettelegger for og tar noe av æren for. Men den var knyttet til at Biden-regimet lar Chevron gjenoppta oljeutvinning i landet, og det reiser flere spørsmål: Hvorfor tillater Biden-regimet utvinning i et land som er fiendtlig innstilt, men nekter utvinning på hjemmebane?

Gjennom fredsmekling blir Norge involvert i konflikter. Vi får bare solsiden. Gjennombrudd skyldes våre blå øyne. Kan det tenkes at Norge bidrar til kompromisser som er i strid med prinsipper vi hevder å stå for?

Representanter for Nicolás Maduros regjering og opposisjonen undertegnet delavtalen i Mexico by etter at forhandlingene, tilrettelagt av Norge , hadde ligget på is i 15 måneder.

Avtalen beskrives som et gjennombrudd. Den norske diplomaten Dag Nylander presenterte vilkårene i delavtalen, som innebærer opprettelsen av et sosialt fond styrt av FN.

Fondet skal finansieres av venezuelanske midler som er frosset i det internasjonale bankvesenet. Pengene skal brukes til å støtte helse-, mat- og utdanningsprogrammer for fattige i Venezuela. (NTB)

Slik vi leser dette, skal pengene fra oljeutvinningen gå til dette fondet. I pipelinen ligger nye forhandlinger som tar sikte på å oppheve sanksjonene mot Maduro-regimet.

Det er altså snakk om en pakke som gir vinn-vinn. Men ikke for amerikanske borgere. Nå er det de som forvandles til venezuelanere. Derfor er avtalen møtt med kritikk og skepsis i USA. Biden-regimet vil drive gjennom det grønne skiftet og bryr seg ikke om at vanlige amerikanere blør.

Once again, the Biden administration is content to allow ruthless dictators to sell their oil, while it won’t allow the U.S. to drill for and refine its own oil.

On Saturday, the U.S. granted an expanded license to Chevron to resume oil production — in Venezuela.

“The decision allows Chevron to revive existing oil projects in the U.S.-sanctioned country and bring new oil supplies to refiners in the United States,” reports Reuters. “However, it restricts cash payments to Venezuela, which could reduce the amount of oil available to Chevron.”

https://pjmedia.com/news-and-politics/chris-queen/2022/11/26/why-should-the-biden-administration-encourage-u-s-energy-independence-when-it-could-reward-dictators-instead-n1648795

Det fremgår av Wall Street Journal at oljeavtalen og fredsforhandlingene henger sammen. Dette er et storpolitisk spill.

Following the Norwegian-brokered agreement signed in Mexico City, the Biden administration granted a license to Chevron that allows the California-based oil company to return to its oil fields in joint ventures with the Venezuela national oil company, Petroleos de Venezuela SA. The new license, granted by the Treasury Department, permits Chevron to pump Venezuelan oil for the first time in years.

https://www.wsj.com/articles/chevron-gets-new-u-s-license-to-pump-oil-in-venezuela-again-11669487483?mod=Searchresults_pos1&page=1

Maduro er torsdag ute og ber om at alle sanksjoner oppheves. Venezuela er en av Russlands og Irans allierte i Latin-Amerika og som sådan en fiende av USA.

Men ikke under Biden.

På en pressekonferanse onsdag sa Maduro at amerikanske myndigheters beslutning om å tildele lisenser som tillater Venezuela å gjenoppta noe oljevirksomhet, var «skritt i riktig retning».

Samtidig understreket han at det var langt fra nok til å møte Venezuelas krav, som er fullstendig oppheving av sanksjonene mot landet. (NTB)

 

 

 

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli

Mesteren og Margarita.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.