Vel et halvt år etter at Statistisk sentralbyrå (SSB) varslet at de ville samle inn bongdata og banktransaksjonsdata for å få opplysninger om hva befolkningen handler av dagligvarer, varsler Datatilsynet et forbud.

– Vi mener at det ikke foreligger et tilstrekkelig rettslig grunnlag for en så inngripende behandling av personopplysninger, sier Datatilsynets direktør Line Coll i en pressemelding.

I vår varslet SSB at de ønsket å samle bongdata og banktransaksjonsdata fra dagligvarekjedene. Dette skulle så kobles opp mot data om for eksempel husholdningstype, inntekt og utdanningsnivå. SSB mente at det kunne dreie seg om 2,4 millioner kvitteringer daglig og 1,6 milliarder transaksjoner årlig.

Innsamlingen av bongdata er hjemlet i vedtak om opplysningsplikt for dagligvarekjedene som SSB har fattet i medhold av statistikkloven § 10. Datatilsynet mener at slike vedtak som rettslig grunnlag ikke er klare og forutsigbare nok for denne planlagte behandlingen av personopplysninger.

– Vi har full tillit til at SSB ville behandlet dataene på en god måte internt, blant annet gjennom aggregering og informasjonssikkerhetstiltak. Selv om formålet er å produsere anonym statistikk, vil imidlertid inngrepet i den enkeltes personvern ha skjedd allerede ved innsamlingen av personopplysninger fra SSB sin side, sier Coll.

SSB har som utgangspunkt tre uker på seg til å gi et tilsvar til varselbrevet. Datatilsynet vil så ta stilling til hvordan saken skal avgjøres i vårt endelige vedtak. (Datatilsynet)

SSB gir seg ikke uten videre:

– Dersom Datatilsynet vedtar å forby SSBs innhenting av kvitteringsdata, kan det begrense SSBs evne til å levere nye og bedre statistikker av betydning for helse, fordeling, levekår og økonomi. Men borgernes personvern er også et grunnleggende hensyn for SSBs virksomhet, og vi vil selvsagt operere trygt innenfor rammene av både statistikkloven og personvernregelverket, skriver administrerende direktør Geir Axelsen for SSB til NRK. (NTB)

Les og se:

Doc-TV: Kjøp kontant og lokalt

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.