Beboere i Nord-Norge har til nå vært forskånet for de høye strømprisene Sør-Norge har opplevd i perioder.

Men mandag tidobler strømprisen seg i nord og når nivåer på høyde med Sør-Norge, skriver VG.

Skulle prisene holde seg høye fremover, vil Nord-Norge kunne få strømstøtte, men det er ventet at prisene vil synke igjen allerede fra onsdag.

Velferds-Norge: Forsker frykter at eldre kan dø på grunn av strømsparing

Kraftanalytiker Olav Johan Botnen i selskapet Volue Insight forklarer hvorfor strømprisene i den nordlige delen av landet nå gjør et kjempehopp.

– Nord-Sverige opplever vinterens første kuldeperiode, og da benytter de anledningen til innfrysing av de nordsvenske elvene. Da bremses produksjonen kraftig i disse kraftverkene, og det får konsekvenser for så mye som fire til fem tusen megawatt mens det pågår, sier Botnen til Avisa Nordland.

Allerede onsdag ventes det et værskifte med mer mildvær. Da kommer kraftproduksjonen i gang igjen og prisene er ventet å synke.

Siden høsten 2021 har strømprisene i store deler av landet vært uvanlig høye, og det hele toppet seg i august, da snittprisene i region øst i Sør-Norge nådde mer enn 6,4 kroner.

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.