Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det kan bli aktuelt å forby de omstridte variable strømavtalene, men barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) forventer at strømselskapene selv rydder opp.

Mange har reagert på denne typen avtaler, som oppfattes som lite gunstige for alle andre enn strømselskapene.

Torsdag ba Forbrukerrådet strømselskapene om å avslutte bruken av denne typen avtaler. I tillegg ba de myndighetene om å vurdere å innføre et forbud dersom selskapene ikke følger opp.

NTB melder om saken.

– Det kan bli aktuelt å forby variable avtaler, men det er et forslag som i tilfelle må utredes først, sier Kjersti Toppe (Sp) til E24.

Hun legger til:

– Praksisen har gått ut over forbrukerne på en helt uakseptabel måte, sier Toppe, som har forbrukerpolitikk som ett av sine ansvarsområder.

Variable strømavtaler er en stadig mer omstridt ordning, der prisen settes på forhånd.

Disse avtalene er som regel dyrere enn spotprisen, og dermed mer lønnsomme for strømselskapene.

Ifølge Forbrukerrådet har prisen en tendens til å stige kjapt når det er økninger på kraftbørsen, men den går sakte ned når spotprisen synker. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) har rundt 20 prosent av norske husholdninger slike avtaler i dag.

Dette anses av mange forbrukere som en lite redelig atferd fra strømselskapene, og nå reises altså kravet om å få slutt på slike ordninger.

Noen tiltak er allerede truffet overfor disse selkapene:

1. november ble strømselskapene nødt til å følge nye regler som blant annet skal gjøre det enklere for forbrukerne å ha oversikt over alle avtalene strømselskapene tilbyr, og hva summen på fakturaen egentlig går til.

Før hun vurderer ytterligere innstramminger, sier Kjersti Toppe at hun vil følge nøye med på hvordan de nye markedsføringsreglene virker.

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.