Forskere er kommet frem til at krig ikke er miljøvennlig. Ifølge studien «Climate damage caused by Russia’s war in Ukraine» har krigen i Ukraina og ødeleggelsen av rørledninger i Østersjøen generert mer enn 97 millioner tonn CO₂-ekvivalenter.

Til sammenligning utgjør utslippene fra Nederland i samme periode rundt hundre millioner tonn, heter det i rapporten som involverer akademikere pluss spesialister fra Ukrainas miljødepartement.

Fra februar til september sto flyktninger for 1,4 millioner tonn CO₂-ekvivalenter, branner i skog, jordbruk og bygninger for 23,8 millioner, krigshandlinger for 8,9 millioner og gjenoppbygging av ødelagt infrastruktur forventes å slippe ut 48,7 millioner tonn, ifølge initiativet om drivhusgassregnskap for krig – Initiative on GHG Accounting of War – som ble opprettet to måneder etter invasjonen av Ukraina.

Totalen stiger til 97 millioner tonn hvis effekten av lekkasjene på rørledningene Nord Stream 1 og 2 inkluderes. 

Militær aktivitet i freds- og krigstid står for omtrent fem prosent av de globale klimagassutslipp, mer enn luft- og skipsfart til sammen, ifølge estimater fra Tipping Point North South

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy brukte sin tale under klimamøtet COP27 i Egypt til å be om at den rette parten holdes ansvarlig for krigens innvirkning på klima og miljø.  

Les også:

Ukrainsk miljøjurist: – Ukraina må gjenoppbygges på grønt og bærekraftig vis hvis verden skal nå målene i Parisavtalen

 

 

 

 

Kjøp årets julegaver fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.