Før var det legemangel nordpå, nå blir det prestemangel. Ingen vil bli prest ved UiT og rektor foreslår derfor presteutdanningen nedlagt. Det stilles ingen spørsmål ved hvorfor.

Den norske kirke skulle formelt være adskilt fra staten, men har aldri vært mer lojal mot statens ideologi. Kirken skal tjene himmerike, ikke jorderik. Det er grunnen til at presteutdanningen ikke lenger trekker. Det er ikke lenger noe som adskiller Kirken fra det sekulære.

Avkristningen har gått så langt at også kirken blir avkristnet. Derfor er det tomt på prestestudiet. Og universitetet tar selvsagt ikke noe ansvar for det. I virkeligheten er det begynnelsen på sluttstreken for Den norske kirke.

Presteutdanningen ved UiT foreslås lagt ned på grunn av svak rekruttering. I fjor møtte kun to studenter opp til 15 studieplasser på master i teologi.

Også de andre presteutdanningene sliter. En tredel av dem som hadde fått plass på landets profesjonsstudier i teologi i høst, møtte ikke opp ved studiestart, skriver Khrono.

Presteutdanningen ved Universitet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) har vært nedleggingstruet i flere år. Årsaken er svake søkertall og enda svakere frammøtetall.

I 2020 ble opptaket frosset, og 2021 var det siste året det har vært opptak. Da startet sju studenter på bachelorprogrammet i teologi, mens åtte plasser sto tomme. På masterstudiet møtte det kun to studenter til 15 studieplasser.

Nå foreslår rektor Dag Rune Olsen ved UiT å legge ned både bachelor og master i teologi. Styret ved UiT skal gjøre vedtak i saken på styremøtet torsdag 10. november.

Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland synes det er veldig trist at universitetet vil legge ned studiet.

– Nå har jeg vært biskop i åtte år, og dette har vært en kamp hele veien. Det er et spørsmål om nedlegging av studiet er blitt en selvoppfyllende profeti, for når det har vært nedleggingstruet så lenge, så svekker man rekrutteringsgrunnlaget, sier han. (NTB)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.