Med 6 prosent på meningsmålingene skulle man tro at Sp’s fylkesledere rev og slet og ville ut av regjering. Men så er ikke tilfelle. De står fortsatt last og brast med Vedum og skylder partiets brutale nedtur på krigen i Ukraina.

 

Klassekampen har snakket med Senterpartiets 17 fylkesledere, og intervjuet ni av dem. Samtlige avviser at partiets regjeringsdeltakelse bør opp til diskusjon på Sp-landsmøtet til våren.

Nesten alle mener at deler av forklaringen på partiets bratte fall på meningsmålingene skyldes at Norge står i en krevende situasjon med en krig i Europa som får konsekvenser også for det norske samfunnet.

Krigen i Ukraina kan ikke forklare hvorfor Norge eksporterer norsk kraft til Kontinentet og importerer kontinentale priser.

Jo høyere man kommer i systemene, jo vanskeligere er det å forholde seg til virkeligheten. Vedum har vist seg som en udugelig finansminister, og han klarer ikke en gang å gi fornuftige svar på fallet.

Fylkesleder i Hordaland, Nils Bjørke, peker også på at partiets voldsomme vekst i forkant av 2021-valget skapte forventninger som kanskje ble urealistisk høye.

– Forventningene var høye, og vi skrudde dem vel opp selv også, med alt vi ville gjøre, sier han til Klassekampen.

Det har vært borgerlig flertall på alle de fire nasjonale meningsmålingene som til nå er publisert i november. (NTB)

Dette er svar fra politikere som tror de skal ri vinterstormene av. Samtidig som de advarer/truer med «krigsvinter». Er dette den moderne versjon av middelalderens glødende plogjern? De vil teste befolkningen for å se om den er lojal nok.

– Sp’s vekst og fall er spektakulær. Vi har knapt sett noe lignende i norsk politikk. Men at partiets egne folk ikke er så kritiske, er ikke overraskende. Det er mange som fortsatt har sans for Vedum og det han har fått til, sier statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Nationen.

Politikerne har skapt en krise, og folk lenger ned i systemet har forstått at det skal forvandles og brukes som en lojalitetstest. Det er det samme Biden-regimet gjør i USA: Hvis du ikke stemmer på dem, er du en opprører. Dette er en psykologisk utpressing av borgerne og krav om underkastelse.

Men er virkelig folk blitt så forskremte at de ikke forstår sitt eget beste og klarer å forsvare sine interesser?

Her stiller bønder i en særstilling som forvaltere av jorda. Det er ikke naturkrefter som har skapt strøm-/energikrise og inflasjon. Det er Vedums venner, og Vedum er samvittighetsløs nok til å bruke anledningen til å forsyne seg enda kraftigere av folks og bedrifters penger.

Vedum vet godt hva han driver med, og det burde Sp’s velgere også gjøre.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.