Paller ble påtent og egg og stein ble kastet mot busser og politiet da et femtitalls ungdommer gikk berserk på Furuset i Oslo mandag kveld. Politiet holdt seg stort sett på avstand, og ingen ble innbrakt eller pågrepet etter det politiet selv beskriver som aggressiv og fryktskapende oppførsel.

– Vi er på stedet og har for så vidt kontroll, men likevel oppstår det nye situasjoner. Det dreier seg om mange ungdommer som tydeligvis ikke er interessert i å ha en rolig og trygg tilstedeværelse på Furuset, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til Avisa Oslo.

– Det er mange ungdommer som startet med å angripe en buss på en bussholdeplass på Furuset Senter. Når vi kommer, blir det kastet på oss. Det er mange ungdommer som er utagerende og aggressive mot politiet, sier Stokkli til NTB.

VG snakket med Trond Rue, som var på bussen som ble angrepet:

– Bussen måtte blokkere dørene, og sjåføren var redd for at de skulle ta seg inn i bussen. I bussen var det flere redde passasjerer, deriblant meg. Folk fikk ikke komme seg ut, noe de ikke turte heller, sier Rue.

Han forteller at det ble kastet paller og egg mot bussen, noe som skal ha ødelagt sikten til sjåføren.

Rue sier at det var rundt 15 passasjerer i bussen, som skal ha tatt seg videre til Furuset skole.

Dette skal være andre gang på kort tid at det er steinkasting i området ved Furuset. Men det var uro  flere andre steder i Oslos østlige forsteder mandag kveld.

Utover kvelden spredte uroen seg videre mot Jeriko skole og Lindeberg stasjon.

– Vi fikk også meldinger om fyrverkeri som var blitt sendt opp. Det ble masse telefoner inn til vår operasjonssentral. Vi søkte i området etter unge folk. Vi påtraff et par i 15-årsalderen som ble hentet av sine foreldre, forteller innsatsleder Steinar Bjerke til NRK.

Innsatslederen maner foreldrene til å ta ansvar, men det spørs hvor mye det vil hjelpe.

– Jeg vil oppfordre foreldre til å skaffe seg oversikt over hvor ungdommen er. Få kontakt med dem når du hører og ser at det er hendelser, slik som i kveld. Ring og få dem hjem. Slik kan vi unngå at vi får skader, sier Bjerke.

Han legger til at han ikke er kjent med at noen ble skadd mandag kveld. (NRK)

Politiet etterforsker etter at 50 ungdommer «skapte masse uro og frykt» på Furuset (Avisa Oslo)

Politiet: Rundt 50 ungdommer lagde bråk – ingen pågrepet (VG)

Bråk på Furuset i Oslo – politiet ber foreldre følge bedre med (NRK)

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.