EU-parlamentet og ministerrådet ble torsdag enige om at ingen nye bensin- og dieselbiler skal bli solgt i EU fra 2035.

– Vi har akkurat avsluttet forhandlingene om utslippsnivåer for biler. En historisk EU-avgjørelse for klimaet som definitivt bekrefter målet om 100 % utslippsfrie biler innen 2035 med mellomliggende steg i 2025 og 2030, skriver Pascal Canfin, som leder miljøkomiteen i EU-parlamentet, på Twitter.

Forbudet er en del av EUs planer om å kutte utslippet av klimagasser med 55 prosent innen 2030. Målet på sikt er klimanøytralitet innen 2050.

Spørsmålet om å forby fossilbiler fra 2035 har vært omdiskutert, og spesielt Tyskland er kraftige motstandere av dette forbudet.

Tysk bilindustris interesseorganisasjon, VDA, mener denne avgjørelsen grenser til ren dårskap.

– Det er meningsløst å sette mål for perioden etter 2030 uten å kunne gjøre passende justeringer basert på nåværende utviklinger, sier VDA-president Hildegard Müller i en uttalelse.

Hun viser til utvidelsen av ladeinfrastruktur, avhengighet av råmaterialer i produksjon og hvorvidt det kan skapes nok fornybar energi.

– EU må nå umiddelbart gå på offensiven med betingelsene under disse rammene, sier hun.

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.