Alf R. Jacobsen sitter på unik kunnskap om og innsikt i nordområdene, spesielt Svalbard. I september 1941 tente britene på kullgruvene på Svalbard for at ikke Tyskland skulle få nytte av dem. Det ga et underskudd på kull i Norge og Tyskland kunne presse Norge til å utvinne molybden, wolfram og andre sjeldne metaller til den tyske krigsindustri i bytte mot kull.

Energi handler om sårbarhet og det gjør det også i dag, noe Tyskland får merke. Men det er som historiske kunnskaper er gått tapt.

9. april 1940 ble Norge invadert. Fem år senere, på dagen, var regjeringen villig til å innrømme sovjeterne medbestemmelsesrett over Svalbard. Regjeringen må ha visst at dette ikke tålte dagens lys. Alle måtte love ikke å røpe noe og på høsten gikk velgerne til valg i et fritt Norge uten å vite at styresmaktene var villig til å avstå suverenitet frivillig, denne gang til et annet diktatur.

Vi ble reddet av at den kalde krigen brøt ut. Hadde Sovjet fått innflytelse over norske områder i nord ville Norge blitt uinteressant geopolitisk for vestmaktene. Vi hadde havnet på feil side av jernteppet. Det var nære på.

 

Hvis du setter pris på sendingene: Vipps oss på 638941. Alle bidrag hjelper.

Lag en konto på Odysee her! – Odysee vil da gi oss poeng som hjelper oss å klatre i algoritmene! Følg oss på Rumble.

Følg oss også på PodBean, iTunes og alle steder der podcasts finnes. Husk å rate oss med 5 stjerner, så flere likesinnede sannhetssøkere finner oss der!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!
Kjøp billetter til møtet her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.