Kristne elever ved Sagatun ungdomsskule i Balestrand i Sogn ble først nektet å bruke spisepausen for å samles. De kristne i Laget samlet på et blunk inn penger til en lavvo til dem, slik at de i hvert fall slipper å bli våte. Nå har kommunedirektøren nektet dem å møtes ute også.

Mandag omtalte avisen Dagen det kristne skolelaget ved Sagatun ungdomsskule i Balestrand i Sogndal kommune som ikke lenger får møtes på skolen i skoletiden. Tirsdag satte Norges kristne skole- og studentungdomslag (Laget) i gang innsamlingsaksjon til en lavvo til skolelaget, slik at de kan møtes utendørs også når vinteren kommer. Responsen lot ikke vente på seg, og innen to timer var målet på 10.000 kroner nådd, skriver Dagen.

Blir nektet å samles i telt også

Onsdag var over 43.000 kroner samlet inn. Mange ville hjelpe skoleelevene, som altså var henvist til å samles utendørs, men så satte kommunedirektøren foten ned for det også.

Det er ikke hvor elevene møtes som er utfordringen, men at det skjer i skoletiden, opplyser kommunedirektør Tor-Einar Holvik Skinlo i Sogndal til Vårt Land.

Kommunedirektøren i Sogndal mener religiøse møter i skoletiden kan være ekskluderende, og bestemte at rom på skolen ikke skal brukes til religiøse samlinger i skoletiden. Derfor begynte de kristne elevene ved ungdomsskolen å ha lagsmøter i friluft utenfor skolen.

– Vi burde få lov til å snakke om tro og ha det kjekt sammen i friminuttet. Derfor valgte vi å samles ute, selv om det er iskaldt og regner, sa Malin Ohma (15) til Dagen på mandag. Det var Sogn Avis som omtalte saken først.

Ikke bare for kristne, sier Malin (15)

Malin Ohma er overrasket over at kommunedirektøren mener lagsmøtet kan være ekskluderende.

– Det synes jeg er veldig rart, for vi går rundt i alle klassene og informerer om samlingene og spør om noen har lyst til å være med. Samlingene er ikke bare for kristne, vi snakker om andre ting og spiller spill også.
– Vi har aldri sagt at noen som ikke er kristne ikke får være med. Det vil være helt feil med tanke på det vi står for, sier Ohma til avisen Dagen.

Skoleelevene sendte i begynnelsen av skoleåret en formell forespørsel til skolen om bruk av rom til kristne lagsmøter, slik de har gjort i flere år. I år fikk de negativt svar. Sogndal kommune har nemlig besluttet at skolens rom ikke skal disponeres til religiøse sammenkomster.

Skolen skal heller ikke formidle informasjon fra ulike trossamfunn, konstateres det i brevet fra skolen til skolelaget som Dagen har fått tilgang til.

Brevet er signert rektor Gudrun Kjartansdottir. Hun ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagen, men henviser til kommuneledelsen.

Selv om elevene tilpasset seg og begynte med lagsmøter utendørs, og også fikk hjelp til å kunne skaffe seg telt, så ser de ut til å bli nektet det også. Kommunedirektør i Sogndal, Tor-Einar Holvik Skinlo, opplyser at det heller ikke er uproblematisk at skolelaget møtes i et telt i storefri.
Det er ikke hvor elevene møtes som er utfordringen, men at det skjer i skoletiden, opplyser han i en tekstmelding til Vårt Land.

Mange islamske bønnerom

Islamske bønnerom har det også vært noen kontroverser om, men utallige slike er nå etablerte rundt om i landet, fra Forsvarets hovedflystasjon på Ørland til ulike universiteter og høyskoler. Og en videregående skole i Bergen har hatt islamsk bønnerom siden 1998.
– Jeg synes det er greit å vite at jeg har et slikt rom når jeg trenger det, sier Rafi Habibi. Han er muslim og er med i elevrådet på skolen, skrev Nettavisen i 2012.

Kirkelig kulturverksted gikk i spissen for etablering av mange islamske bønnerom i offentlige bygg i Norge. Blant annet ved Universitetet i Oslo. De engasjerte attpåtil arkitekt for å tegne et slikt rom, som ble åpnet alt i 2006.
I 2009 sto Bushra Ishaq på krava for større bønnerom. Ishaq er i dag lege og islammisjonær som ble ansatt ved Menighetsfakultuetet, men da var hun leder for Muslimsk Studentsamfunn på Blindern.

– At vi er så mange, gjør at vi må stå i kø for å be i flere omganger, fortalte Bushra Ishaq, leder for Muslimsk Studentsamfunn på Blindern til Uniforum. Da var de blitt så mange som ville be at de ønsket å få bruke en av gymsalene ved universitetet. Og det var neppe noen som nektet dem å be innendørs, eller nektet dem å samles i det hele tatt, ute som inne.

 

 

Linker:
Sogndal kommune sier nei til teltmøter i storefri https://www.dagen.no/nyheter/nytt-tilbakeslag-for-skolelaget-i-sogndal-kommunen-sier-nei-til-teltmoter-i-storefri/

Samlet inn penger til telt for utfryst skolelag – nådde målet på to timer

Samlet inn penger til telt for skolelag – nådde målet på to timer

På denne skolen har de hatt bønnerom siden 1988
https://www.nettavisen.no/artikkel/pa-denne-skolen-har-de-hatt-bonnerom-siden-1988/s/12-95-3508832

– At vi er så mange, gjør at vi må stå i kø for å be i flere omganger, fortalte Bushra Ishaq, leder for Muslimsk Studentsamfunn på Blindern i 2009. https://www.uniforum.uio.no/nyheter/2009/11/dekaner-kritiske-til-fredagsbonn-i-gymsal.html  

Kjøp billetter til møtet her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.