Frankrikes president Emmanuel Macron tar imot Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Norges statsminister Jonas Gahr Støre under det første toppmøte mellom politiske ledere i og utenfor EU i Praha den 6. oktober 2022. Foto : Heiko Junge / NTB.

Ledere fra 44 europeiske land, 27 av dem i EU og 17 utenfor, møtes torsdag i Praha i et nytt overnasjonalt forum foreslått av Frankrikes president Emmanuel Macron: European Political Community (EPC) – på norsk Det europeiske politiske fellesskap (EPF).

Blant de 17 landene utenfor EU som deltar i forumet, er Storbritannia, Ukraina og Norge – til og med også Tyrkia og Aserbajdsjan, som begge kan sies å ha en flik av sine respektive territorier i Europa.

Både Liz Truss og Jonas Gahr Støre deltar i Praha-møtet.

Macrons initiativ, som vi kan gi det litt enklere navnet EU+ inspirerert av OPEC+, er ment til å tjene flere hensikter: å øke den internasjonale isolasjonen av Russland, som ikke er velkommen i klubben, koordinere den europeiske responsen på Ukraina-krigen og forsøke å gjøre noe med energiproblemene, som truer Europas økonomi.

Det var i en tale til EU-parlamentet i Strasbourg den 9. mai – Europe Day, intet mindre – at Macron la frem denne ideen til en slags uformell utvidelse av EU-rommet.

For den franske presidenten handlet dette om både praktisk politikk og «verdifellesskap», går det frem av Politicos referat av talen:

“This new European organization would allow democratic European nations adhering to our set of values to find a new space for political cooperation, security, cooperation in energy, transport, investment, infrastructure, and the movement of people, especially our youth,” Macron said. “Joining it would not prejudge future membership in the European Union, necessarily, just as it would not be closed to those who have left.”

Den politiske turismen tegner ikke til å bli noe mindre omfattende etter dette.

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.