Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier at energisituasjonen i Europa kan bli verre etter gasslekkasjene i Østersjøen denne uken.

– Det er klart at Europa er i en sårbar situasjon energipolitisk, og det er jo noe vi må være forberedt på at er tøft nå og at prisene øker, men vi må også være forberedt på at det bli verre med tanke på energiforsyning til Europa, sier hun til NTB.

Energisituasjonen i Europa er allerede på et selvforskyldt katastrofenivå. Nå kan det altså bli verre, ifølge vår utenriksminister.

Nord Stream 1 og 2 lekker utenfor øya Bornholm i Østersjøen. Både eksperter og politikere mener at eksplosjonene skyldes sabotasje. Hvem som står bak er fortsatt uvisst. De fleste norske medier beskylder som vanlig Putin. Men det spekuleres i om amerikanerne står bak, og selv Norge blir fremhevet av enkelte.

Foreløpig vet man jo ikke sannheten i dette.

Norge har økt beredskapen for norske olje- og gasselskap etter nyheten kom, selv om Terje Aasland i utgangspunktet mente selskapene burde ta ansvar for dette selv. Etter rapportene om droner rundt olje- og gassplattformer i Nordsjøen, så er bekymringen reell.

Huitfeldt opplyser at det foreløpig ikke er aktuelt å be Nato om hjelp til beskyttelse av norsk infrastruktur.

– Det er jo en ny sikkerhetspolitisk situasjon, og det er i det lyset vi foretar vurderinger, sier hun.

Hvem skal beskytte Norge hvis ikke vi ber om hjelp fra Nato? Gender-rådgiverne?

Gender-obersten skal redde oss alle

Men hvem skal beskytte oss hvis det er storparten av Nato, det vil si USA, som står bak sabotasjen? Det går ikke an å konkludere ennå. Men spekulasjonene er allerede spredt.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) utelukker derimot ikke at det kan bli aktuelt å be Nato om bistand.

– Vi har god kontakt med Nato og nære allierte, men så lang har vi ikke bedt om den type bistand. Jeg vil ikke utelukke at det kan bli aktuelt, sier han til NTB.

Det er latterlig å påstå at USA har skyld i angrepet på Nord Stream 2, sier USA. Men ville de ikke sagt dette uansett?

– Vi vet alle at Russland har en lang historie med å spre desinformasjon, og nå gjør de det igjen, sier Adrienne Watson, talskvinne for USAs nasjonale sikkerhetsråd (NSC).

Det er ryddig og nøkternt at man ikke konkluderer for tidlig, vi har ikke noe fakta. Men selvsagt vil spekulasjonene rulle, selv på flyplassen i dag var dette et naturlig samtaletema med fremmede folk rundt bordene på restauranten jeg spiste lunsj på.

Om vi noensinne får vite hva som skjedde er usikkert. Det norske myndigheter bør konsentrere seg om er å beskytte egen industri.

Støre mener gass­lekkasjene er en villet handling: – Forsvaret vil være mer synlig og til stede

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.