Boligbygning i Chernihiv etter russisk angrep. Foto: Javad Parsa / NTB

FN-kommisjonen som etterforsker mulige krigsforbrytelser i Ukraina, konkluderer med at det er begått slike forbrytelser, som blant annet henrettelser, tortur og seksuell vold.

– Basert på bevisene kommisjonen har samlet, har den konkludert med at det er begått krigsforbrytelser i Ukraina, sier lederen av kommisjonen, den norske juristen Erik Møse, til FNs menneskerettsråd fredag.

De henviser blant annet til russiske angrep mot sivile områder, mange henrettelser, tortur og seksuell vold.

Undersøkelseskommisjonen ble oppnevnt av FNs menneskerettsråd i mars, og består av tre uavhengige eksperter. De har undersøkt hendelser i områdene Kyiv, Tsjernihiv, Kharkiv og Sumy-regionene, og varsler at de vil utvide etterforskningen framover.

I uttalelsen sa Møse at en rekke angrep gruppen har undersøkt «ble utført uten å skille mellom sivile og militære», inkludert angrep med klasebomber i befolkede områder.

Han forteller videre at gruppen har sett bevis på et stort antall henrettelser begått i områdene de besøkte. I enkelte tilfeller har de også funnet bevis for seksuell og kjønnsbasert vold på ofre så unge som fire år, og så gamle som 82 år.

Kommisjonen har dokumentert et bredt spekter av forbrytelser mot barn, inkludert barn som har blitt «voldtatt, torturert og ulovlig innesperret».

Velkommen til møte:

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.