I et valgdistrikt i Botkyrka i Stockholms periferi er det talt opp flere stemmer enn det finnes stemmeberettigede, skriver Svenska Dagbladet (SvD).

Det er i kretsen Tullingeskog i Botkyrka kommune at 1144 stemmer er talt opp ved riksdagsvalget. Men her finnes bare 1070 stemmeberettigede personer, altså 74 færre enn antallet stemmer.

Også ved region- og kommunevalget er det talt opp flere stemmer i distriktet enn antall stemmeberettigede i den foreløpige stemmeberegningen.

Det betyr at den lokale valgdeltakelsen ifølge den foreløpige stemmetellingen på valgmyndighetens nettsider er over 100 prosent ved de tre valgene.

Lars-Göran Liljedahl (S), leder av valgstyret i Botkyrka, sier til SvD at han ikke vet hva som forårsaket feilen.

– Vi aner ikke hva det kan være. Vi forstår det ikke. Jeg har ikke noe godt svar til deg. Dette må sjekkes i den endelige stemmetellingen, sier han.

Områdets stemmesedler ble mandag overlevert fylkesstyret for endelig stemmetelling. Länsstyrelsen i Stockholm skriver til SvD at de kjenner til feilen, men at de ikke kan kommentere den ytterligere.

Også valgmyndigheten har merket seg feilen, og opplyser til SvD at antall registrerte velgere i distriktet er riktig.

Ifølge den foreløpige stemmetellingen har S fått 38,5 prosent av stemmene ved årets riksdagsvalg i Tullingeskog, noe som tilsvarer 440 stemmer. Det er mer enn dobbelt så mange stemmer som for fire år siden. Da fikk sossarna 207 stemmer i distriktet. I 2014 og 2010 var antallet S-stemmer i distriktet henholdsvis 206 og 145.

Matematikkprofessor Svante Linusson er en av dem som oppdaget tellefeilen i Tullingeskog. Han sier at årsaken ser ut til å være at Socialdemokraterna har fått for mange stemmer i distriktet.

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.