Russiske soldater ved Kakhovka i Kherson-regionen, Sør-Ukraina. Foto: AP Photo

Motoffensiven nordøst i Ukraina kom etter varsler om at det skulle komme et ukrainsk fremstøt i sør. Det hele blir av ukrainerne beskrevet som planlagt desinformasjon for å lure russerne.

De siste dagene har ukrainske regjeringsstyrker rykket fram i regionen Kharkiv. En rekke områder skal ha blitt gjenerobret, og mye tyder på at de russiske styrkene i Kharkiv ble tatt på senga.

I løpet av de siste ukene har imidlertid ukrainske myndigheter hevdet at de var i gang med en motoffensiv sør i landet, i regionen Kherson. Opplysningene ble gjengitt av medier i en rekke land, også av NTB og andre medier i Norge.

I helgen siterte den britiske avisa The Guardian en ukrainsk militær talsmann som sa at påstandene om en motoffensiv i sør ble framsatt for å lure russerne.

– Dette var en stor desinformasjons-operasjon, sa Taras Berezovets, talsperson for Bohun-brigaden i de ukrainske spesialstyrkene.

Han hevdet at operasjonen fikk russerne til å flytte utstyr – og at de deretter fikk panikk da det viste seg at motoffensiven kom i nordøst.

Ukrainske styrker skal imidlertid ha klart gjenerobre flere landsbyer i sør, selv om hovedinnsatsen har vært i Kharkiv-regionen.

(NTB).

Les også: 

Ukraina melder om stor fremgang i øst

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.